Biblioteca virtuală – ce avantaje ne oferă

Biblioteca virtuală – ce avantaje ne oferă

Biblioteca virtuală este o adaptare a bibliotecii tradiţionale la viaţa omului modern.

De-a lungul timpului, cărţile şi tehnologia au dus un soi de luptă tăcută, iar bibliotecile tradiţionale au cam pierdut teren în faţa Internetului. Asta până când tehnologiei i s-a găsit utilitatea – bibliotecile fizice au găsit o modalitate de a se folosi de avantajele oferite de tehnologie şi aşa au apărut bibliotecile virtuale care pun la dispoziţia cititorilor cărţi în format digital. Bineînţeles că biblioteca tradiţională nu a dispărut în favoarea celei virtuale, dar astăzi, cititorii, elevii, cei care doresc pur şi simplu să se documenteze pot accesa informaţia rapid, fără drumuri lungi şi obositoare. Acesta este un prim avantaj al bibliotecilor virtuale, iar în continuare iată și alte câteva beneficii pe care o astfel de bibliotecă vi le poate oferi.  

Ce este o bibliotecă virtuală?

Biblioteca virtuală, ca mijloc de accesare rapidă a cărților, arhivelor și imaginilor de diferite tipuri, este acum recunoscută pe scară largă de organismele publice.

Utilizatorul unei biblioteci virtuale nu trebuie să meargă fizic la bibliotecă; persoane din întreaga lume pot avea acces la aceleași informații, atât timp cât este disponibilă o conexiune la Internet.

Un avantaj major al bibliotecilor digitale este că oamenii pot avea acces 24/24 h la informație. În acelaşi timp, aceleași resurse pot fi utilizate simultan de o serie de instituții, manageri, şcoli sau cititori pur şi simplu.

Utilizatorul poate folosi orice termen de căutare (cuvânt, frază, titlu, nume, subiect) pentru a căuta o întreagă colecție. De asemenea, biblioteca virtuală  oferă o interfaţă foarte ușor de utilizat, oferind un acces facil la resursele sale.

Ştim destul de bine că bibliotecile tradiționale au un spațiu de stocare limitat. Ei bine, biblioteca virtuală are potențialul de a stoca mult mai multe informații – pur și simplu pentru că informațiile digitale necesită un spațiu fizic foarte mic, iar tehnologiile de stocare media sunt mai accesibile ca oricând.

De multe ori, atunci când avem nevoie de un volum mai vechi sau de documente peste care s-a aşternut timpul, ne lovim de problema lizibilităţii, a decolorării hârtiei, a petelor etc. Într-o bibliotecă virtuală, anumite caracteristici ale obiectelor, precum calitatea imaginilor, pot fi îmbunătățite. Digitizarea poate spori lizibilitatea și poate elimina defectele vizibile, cum ar fi petele și decolorarea.

Bibliotecile au apărut pentru prima dată în școli încă din secolul al XIII-lea, prima fiind în anul 1250 la Universitatea din Paris. De atunci, bibliotecile au evoluat, iar cărțile ne arată cât de departe omul a continuat să se dezvolte în gândire și învățare. Odată cu „celebritatea” obţinută de tehnologie, jucând un rol foarte important în fiecare aspect al vieții noastre, bibliotecile nu au fost lăsate în urmă. Majoritatea bibliotecilor de astăzi au acum atât cărți și resurse convenționale, cât și documente, volume digitale. Instituţiile şcolare au fost printre primele care au observat avantajele digitalizării – biblioteca virtuală le putea pune la dispoziţie elevilor informaţia necesitată, iar spaţiul de stocare nu însemna o altă încăpere a clădirii. Ne amintim că la biblioteca şcolară ne loveam de problema unui număr limitat de volume ale unei  opere literare cuprinse în programa obligatorie? Astăzi, o bibliotecă virtuală pare să rezolve această problemă în mare parte.

Prin urmare, nu, nu se va anula biblioteca tradiţională, dar biblioteca virtuală deține, la rândul ei, potențialul de a modela mințile generațiilor actuale și viitoare.

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top