Un studiu din 2018 de la Universitatea Purdue constatat că punctul ideal de venit pentru indivizi este de 95.000 USD pentru satisfacția vieții și de 60.000 – 75.000 USD pentru bunăstarea emoțională. Culmea, când oamenii au câștigat mai mult de 105.000 de dolari, nivelul fericirii lor a scăzut.
Oare de ce?
În cele ce urmează vom analiza acest prag al fericirii și vom vedea cum creșterea sumelor de bani nu înseamnă neapărat wellness financiar.
Ce este pragul fericirii din punct de vedere financiar?
În primul rând e clar că veniturile economice ale oamenilor afectează starea de bine – mai mult sau mai puțin, dar în mod cert o afectează.
Starea de bine oamenilor care trăiesc în sărăcie crește atunci când li se acordă un venit mai mare.
Simt că astfel li se ușurează poverile și îi ajută să scape de condițiile precare de viață.
Națiunile mai bogate tind să fie mai „fericite” decât națiunile mai sărace. Dacă ne uităm în jur, și în societatea noastră, oamenii mai bogați sunt, în general, mai fericiți decât săracii, nu?
Studiile au arătat că o creștere a veniturilor, chiar dacă nu este vorba de o sumă mare, are ca rezultat creșterea satisfacției vieții.
Și totuși, știm și că banii nu pot cumpăra fericirea, deoarece lucrurile care aduc satisfacție și mulțumire pe termen lung nu pot fi cumpărate. Devine interesant, nu? Ar părea că cele două afirmații se contrazic și totuși nu e deloc așa.
Ce fac veniturile mai mari?
Te ajută să ai un trai zilnic așa cum îți dorești, să te bucuri de lucruri, de evenimente, de călătorii, de oameni etc.
Nu, nu te ajută să cumperi fericire la pachet, frumos ambalată – asta nu este de vânzare.
Dar da, venitul tău, cu cât e mai mare cu atât îți îmbunătățește semnificativ calitatea vieții (vorbesc în termeni pozitivi, deoarece, la fel de bine, sumele mari de bani au distrus vieți întregi).
Îți oferă multiple posibilități de dezvoltare, îți anulează o marte parte a stresului generat de plăți și cheltuieli, îți dă șansa de a acționa în multiple direcții favorabile unei stări de bine.
Referindu-ne la pragul fericirii din punctul de vedere al venitului, acesta este diferit pentru fiecare om în parte.
Aceste venituri trebuie să asigure necesitățile, să acopere dorințele, dar și unele situații neprevăzute și să poată exista și economii. Astfel omul nostru are un prag al fericirii sale financiare.
Când banii sunt prea mulți?
Pare amuzantă cumva întrebarea. Mulți ar răspunde „niciodată” fără să clipească. Și totuși, uneori chiar sunt în exces și atunci nicidecum nu aduc vreun wellnes financiar, ci atrag depresie.
Vă vorbeam mai sus de un studiu făcut la Universitatea din Purdue, care reliefează faptul că, după ce au depășit financiar pragul acela de fericire, starea de bine a oamenilor nu a cunoscut vreun mega-entuziasm, ci a scăzut.
Cum se poate întâmpla așa ceva?
Dacă privești chestiunea în cauză din pantofii individului care își calculează facturile și se îngrozește la gândul plății cheltuielilor lunare, nu-l vei putea înțelege pe cel care are prea mult.
Dacă încerci însă să empatizezi, îți vei forma o imagine clară a situației.
Problema e că „prea mulți bani” vin la pachet cu dorințe din ce în ce mai mari, cu responsabilități din ce în ce mai mari, cu un stres în creștere și cu izolare.
Prin 2016, Harvard Business Review publica un studiu conform căruia oamenii bogați nu mai empatizează cu semenii lor, nu optează frecvent pentru donații sau opere de caritate, tind să se izoleze rămânând treptat fără prieteni deoarece au impresia că statutul lor diferă de al celorlalți.
Astfel își deteriorează starea de bine, nicidecum nu și-o îmbunătățesc.
Și încă ceva… banii mulți înseamnă și o cantitate uriașă de muncă, iar munca exhaustivă nu-i aduce nimănui o stare de bine sau vreo condiție emoțională fantastic de bună, din contră, este acea muncă nesănătoasă, prelungită în exces, care „fură” și timpul pe care acești oameni l-ar putea aloca unor acțiuni care să le genereze bucurie, relaxare, motivație etc.
Care este pragul fericirii tale? Și cum te-ai gândit să-l obții? Crezi că unul dintre produsele mele te vor ajuta să atingi acest prag?
Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!