Cărți pentru vacanță – în funcție de destinația pe care o alegi! Pregătit de o vacanţă prin Europa sau de un city break?
Savoarea oraşelor europene nu poate fi egalată, iar pentru aceia dintre noi care doresc să îmbine literatura cu vacanţa, iată şi cărţile care merită luate în bagaje, în funcţie de locaţia aleasă!
Roma – un istoric celebru

Când vine vorba de capitala Italiei, putem enumera pe degete orașe italiene care să concureze pentru turiști cu Roma.
O țară sfântă, cu oameni buni, cu istorie și cu religie, dar și cu obiective turistice care s-au făcut remarcate secole la rând pe întreg mapamondul.
O capitală cu stil care vă fură ochii la tot pasul, vă conferă senzația că vă aflați într-o altă lume, iar în momentul în care vă răsfățați la un restaurant cu specific tradițional, eventual și o pizza, nicicum nu veți regreta timpul petrecut la Roma. Faceți-vă fotografii la Forumul roman, la Colosseum, la Bazilica Sfântul Petru și nu uitați să vă puneți o dorință la Fontana di Trevi. În drum spre Castelul Sant’Angelo, faceți un popas pe pod și admirați vapoarele de pe fluviul Tibru.
„Numele trandafirului” – Umberto Eco
Cartea pe care o propunem să o luați cu voi în vacanță este „Numele trandafirului” – Umberto Eco.
De la Roma până la Abbazia di Fossanova, cu mașina, faceți undeva la o oră și jumătate, iar dacă doriți să păstrați în temă vacanța cu literatura, atunci o să doriți să faceți și acest drum, pesemne într-un drum spre Terracina, bucurându-vă de Marea Tireniană.
Adso din Melk debutează ca și călugăr, sub aripa călugărului franciscan Guglielmo de Baskerville investigând un caz de crimă care a avut loc într-o mănăstire, însă pe parcursul descoperirilor se mai petrec alte două crime dubioase.

Din acest punct al romanului istoric, în povestea care mai mult ca sigur v-a acaparat, lucrurile încep să evolueze și să vă poarte prin mrejele narațiunii găzduită de personajul Adso, iar istoria cu religia, Inchiziția cu logica, filosofia cu acțiunea încep să se împletească, divulgând forțe nebănuite, chiar dacă fiecare pistă, complexă, asemeni unui labirint, vă va putea pune răbdarea la încercare și, asemeni călugărilor, nu veți putea bănui cine e criminalul și nu veți putea intui următoarea crimă.
Într-un final, felul în care se pun piesele de puzzle cap la cap vă va oferi o lectură de neuitat.
Unul dintre personajele care au fost ucise, prin asfixie, este stareţul mănăstirii benedictine, Abbone de Fossanova, motiv pentru care, dacă vă permite timpul, v-am propus și o vizită în Abbazia di Fossanova.
„- Ce e dragostea? Nu există nimic pe lume, nici om, nici diavol şi nici alt lucru pe care eu să-l socotesc atât de suspect ca dragostea, întrucât aceasta pătrunde în suflet mai rău decât orice altceva.
Nu există nimic care să acapareze şi să lege sufletul ca dragostea. Întrucât, dacă nu ai acele arme care s-o stăpânească, sufletul cade din pricina dragostei într-o ruină nemărginită.”
Praga – un fantasy de nerefuzat

Unul dintre cele mai frecventate oraşe europene este, fără îndoială, Praga.
Obiectivele sale turistice, încărcate de istorie şi o cultură aparte, reprezintă o atracţie deosebită pentru milioanele de turişti care vizitează capitala cehă anual.
Mai mult, Praga este un oraş al poveştilor, al legendelor şi al magiei, iar muzicanţii de pe Podul Carol au darul de a te duce înapoi în timp, când alchimiştii încă mai sperau în aflarea Pietrei Filozofale. Verile pragheze sunt însorite, fără a fi însă caniculare, iar ploile sunt rare, aşadar, o vacanţă sau un city-break în acest oraş este mai mult decât perfect.
Nascuta din fum si os – Laini Taylor
Pentru o vacanţă în superba capitală a Cehiei, seria „Născută din fum şi os” – Laini Taylor este ideală. Pe lângă povestea de dragoste inedită dintre un înger şi o himeră demonică, descrierile Pragăi sunt absolut cuceritoare.
Volumele seriei îi vor ţine companie oricărui cititor care doreşte să se bucure de o cafea sau de momente de relaxare.
Podul Carol, Cetatea din Praga, Catedrala Sfântului Vit, Ceasul astronomic, Piaţa veche, Strada de aur, Grădinile de trandafiri, Casa care dansează sunt doar câteva din multitudinea de obiective turistice ale acestui oraş fascinant, iar eroina seriei „Născută din fum şi os” ne poartă în plus pe străzi întortocheate, pline de mister şi de patină medievală care transformă locaţia într-una fermecătoare.
„Străzile Pragăi erau o improvizaţie ireală, abia atinsă de secolul al douăzeci şi unulea – sau de al douăzecilea, ba chiar şi de al nouăsprezecelea, la drept vorbind.
Era un oraş de alchimişti şi de visători. Străzile sale pavate, medievale, fuseseră odinioară umblate de golemi, mistici, armate invadatoare. Casele înalte, în culori vii, ca de sânziene, carmin şi alb-albastru ca al cojii de ou, erau împodobite cu modele din ipsos şi cu acoperişuri uniform roşii.
Cupole baroce, în verdele oxidului de cupru, şi turle gotice se avântau spre cer, gata să tragă în ţeapă îngerii căzuţi. Vântul purta amintirea vrăjitoriei, a revoluţiei şi a viorilor, iar străduţele pavate şerpuiau în meandre ca izvoarele.”
Dublin – legende şi magie

Ce găseşti în Dublin în afară de o mulţime de pub-uri şi localnici dispuşi să îţi povestească legende şi istorisiri cu iz fantastic?
În primul rând o atmosferă jovială şi senzaţia că toţi oamenii îţi sunt prieteni. Este un oraş caracterizat prin diversitate, iar evenimentele de tot soiul nu-i lipsesc. Festivalul Bram Stocker este unul dintre ele.
Catedrala Sfintei Treimi, Parcul Phoenix, Turul Ghostbus (ai ocazia să vezi clădirile bântuite ale Dublin-ului şi nu sunt deloc puţine), Castelul Dublin, Galeriile Naţionale Irlandeze, Piaţa Merrion, Muzeul irlandez de artă modernă şi multe alte obiective turistice sunt o adevărată încântare pentru vizitatori.
„Febra neagră” – Karen Marie Moning
Şi dacă luăm o carte cu noi, atunci „Febra neagră”, de Karen Marie Moning, este o alegere inspirată, care vă va determina să priviţi capitala Irlandei cu mai mult interes şi chiar să deveniţi captivaţi de poveştile fantastice ale acestui oraş.
Are doar 22 de ani şi viaţa a răsfăţat-o din plin cu o familie afectuoasă şi mult timp liber de care să se poată bucura în voie.
Lumea MacKaylei se prăbuşeşte însă brusc, iar protagonista blondă cu ochii verzi se trezeşte prinsă într-o dramă al cărei mister poate fi elucidat doar în Dublin.
Plecată la studii în Irlanda, sora ei, Alina, este ucisă brutal, iar mesajul pe care MacKayla îl primeşte o pune inevitabil pe drum.
O tragedie, dar şi o provocare. Ce ascunde capitala irlandeză? O lume nebănuită, multă magie, supranatural şi legende care prind viaţă pe străzile slab luminate.
„În întuneric, Dublinul era scăldat într-o mare de lumini. Plouase de curând, astfel că străduţele pietruite scânteiau în galben, trandafiriu şi albastru-neon, datorită felinarelor şi a firmelor luminoase. Arhitectura îmi era cunoscută numai din cărţi şi filme: specifică Lumii Vechi, elegantă şi grandioasă. Clădirile se mândreau cu faţadele lor bogat ornamentate; unele erau decorate cu stâlpi şi coloane exterioare, altele îşi expuneau ferestrele mari cu rame frumos sculptate în lemn.”
Londra – satiră şi grandoare

O vacanță în Londra te poate duce în multe locuri deopotrivă superbe și interesante, iar dacă ai o afinitate pentru literatură, cu siguranță vei dori să vizitezi multe din obiectivele turistice întâlnite în cărți: Dacă ați citit poemele lui Keats, veți dori să vedeți casa și decorul care i-au fost sursă zilnică de inspirație.
Dacă ne amintim de David Copperfield, veți avea tendința să comparați Londra secolului XIX cu cea din zilele noastre, iar dacă ați citit romanul „Anglia, Anglia” al lui Julian Barnes, veți privi societatea londoneză mult mai atent deoarece satira inteligentă creată de autor ne înfățișează Londra modernă într-o altă lumină decât cea a perfecțiunii cu care ne-am obișnuit.
Big Ben-ul (orgoliu-emblemă al metropolei), Palatul Buckingham, Podul Londrei, Turnul Londrei și o multitudine de alte obiective turistice vă vor încânta prin eleganță, accent britanic, patină istorică.
Acestea le puteți întâlni pur și simplu la o plimbare, chiar și prin parcurile destinate relaxării.
Construcții ce și-au păstrat celebritatea de-a lungul timpului, străzi, cafenele, parcuri, clădiri cu povești ce te îndeamnă să le asculți fac ca o vacanță în Londra să se transforme în ceva special, fie că este vorba de un city-break sau un sejur prelungit.
Oricum ar fi, o vacanță în capitala britanică îmbie la lectură, iar una dintre cărțile pe care o puteți savura este chiar „Anglia-Anglia” – Julian Barnes.
„Anglia-Anglia” – Julian Barnes
Cartea ne oferă o doză de umor vis-a-vis de seriozitatea și prestanța societății britanice.
Dincolo de cortina strălucitoare a Marii Britanii, parcă regalitatea nu este atât de maiestuoasă, iar piedestalul înalt nu e decât o iluzie. Istorie versus contemporanitate, ce e autentic și ce e doar o fațadă, simboluri britanice nemuritoare și un proiect ce te face să ridici o sprânceană.
Ironia lui Barnes vă va face excursia în Londra mai savuroasă, în timp ce veți înțelege altfel societatea londoneză actuală – cu grandoarea, dar și cu problemele ei.
“Vă amintiți ce problemă era deplasarea de la A la B și până la Z? Vă amintiți șirurile de autocare bară în bară?
Vizitatorii veniți din Statele Unite în Europa vor recunoaște refrenul: o infrastructură proastă, un flux de turiști ineficient, ore de program neconvenabile – tot ceea ce nu-și dorește călătorul. Aici până și vederile vin gata timbrate”.
În librăria online RK Evolution găsești mai multe produse care se potrivesc pentru vacanța de neuitat. Aruncă o privire!