spaţiul de lucru al scriitorului

Ce trebuie să aibă spaţiul de lucru al scriitorului

Spaţiul de lucru al scriitorului… să fie oare acesta o problemă pentru lipsa de inspirație? Dacă da… cum îl îmbunătățim?

Dacă activitatea ta scriitoricească se desfăşoară acasă sau la birou cu siguranţă ai nevoie şi de diverse lucruri pe lângă tine aşa că astăzi avem în vedere ce trebuie să aibă un scriitor în spaţiul de lucru pentru a lucra nestingherit, pentru a fi inspirat, pentru a-şi crea confortul necesar şi, bineînţeles, pentru a-şi acoperi necesităţile.

J.K. Rowling, Jodi Picoult şi mulţi alţi autori faimoşi declară senini că ei pot scrie oriunde. Fie că este vorba de o cafenea, de o librărie sau de o terasă în aer liber, scriitorului îi trebuie pix şi hârtie sau un laptop (cu autonomie mare a bateriei aş adăuga eu…) pentru a putea crea un nou univers. Cu toate acestea, chiar dacă putem scrie oriunde, avem un spaţiu de lucru pe care, deseori sau uneori, îl folosim. Cu siguranţă nu o dată te-ai aşezat să scrii pentru ca ulterior să te ridici pentru a-ţi mai aduce câte ceva necesar, fie că vorbim de o carte sau de o cană cu ceai. Ideea este că spaţiul de lucru al unui scriitor trebuie să fie deopotrivă „dotat” cu cele necesare procesului de creaţie şi scriere, iar dacă scrisul este o activitate desfăşurată în mod responsabil, dacă vrei să termini o carte / un proiect la o anumită dată, atunci şi spaţiul de lucru joacă un rol important în atingerea obiectivului tău.

Un pictor îşi va aduce în spaţiul său de lucru pensule, vopseluri, pânze, suport etc. Un sculptor poate avea mulaje, unelte şi alte materiale utile, dar şi inspiraţionale. Şi aşa se întâmplă nu doar cu artiştii, ci cu fiecare om care lucrează într-un anumit domeniu. Dacă mă apuc să lucrez la un proiect nou, îmi aduc în spaţiul de lucru tot ce îmi este de folos – cărţi, imagini, laptop, reviste, înregistrări, dar nu numai. Pentru că atunci când lucrezi, da, îţi vei aduce ceea ce ai nevoie, dar te vei înconjura şi de alte adjuvante în munca ta.  Să vedem aşadar ce trebuie să aibă un scriitor în spaţiul de lucru pentru a-şi putea desfăşura activitatea de creaţie în condiţii cât mai bune.

1. Începe cu ceea ce ai nevoie!

Şi aici intră sursele tale de documentare care pot fi în format tipărit sau digital. Poate ai subliniat câteva pasaje dintr-o carte, poate anumite pdf-uri îţi sunt utile pentru cercetare, poate un dicţionar te ajută. În funcţie de tema cărţii tale, asigură-te că ai de la bun început în spaţiul de lucru resursele pentru documentare.

2. Accesorii de papetărie

Vorbesc despre instrumente de scris, post-it-uri, agenda favorită, poate coli colorate, un panou din plută pentru conturarea unui plan. Aceste ustensile îţi vor stimula procesul creativ, te vor face să te simţi mai plin de energie şi gata să notezi orice idee bună.

3. Un ghiveci sau o vază cu flori

Chiar ai nevoie! Plantele îmbunătăţesc calitatea aerului din încăpere şi asta o ştie deja toată lumea, scad nivelul de stres şi astfel se reduce presiunea resimţită de procesul de scriere. Totodată îţi vor crea o stare pozitivă care te va relaxa.

4. Lichide

Ştim reclama cu cei doi litri de apă pe zi, nu? Ei bine, apa îţi oxigenează creierul şi reduce oboseala. Ai grijă să ai un pahar cu apă proaspătă în spaţiul de lucru. De asemenea, ia cu tine şi cana preferată cu cafea/ciocolată/ceai.  Rămâi astfel hidratat şi cu energie.

5. Obiecte inspiraţionale

Poate fi vorba despre nişte tablouri, figurine, imagini cu citate, perna pentru scaun într-o culoare veselă, un poster cu obiectivele tale, o lumânare parfumată şi multe altele. Fiecare scriitor are astfel de obiecte inspiraţionale, conştient sau nu. Şi acestea ar trebui să se regăsească în spaţiul de lucru al unui scriitor.

6. Muzică relaxantă

De cele mai multe ori, muzica favorizează creativitatea şi ideile încep să prindă contur. Asigură-ţi o astfel de muzică relaxantă în spaţiul tău de lucru. În plus, te va calma şi te va ţine departe de distragerea atenţiei care deseori se întâmplă, mai ales când avem spaţiul de lucru acasă.

Ce trebuie să aibă un scriitor în spaţiul de lucru? Pe scurt, tot ceea ce are nevoie pentru a scrie şi tot ceea ce îl motivează şi îi provoacă imaginaţia. Spaţiul de lucru trebuie să fie unul în care te simţi bine şi care te inspiră să creezi!

Ai probleme cu inspirația?

House of publishing – EvoPUBLISHING te poate ajuta să îți pregătești cartea pentru publicare chiar dacă treci printr-un moment lipsit de inspirație! Contactează-ne!

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top