5 culturi interesante pe care le poți descoperi călătorind

5 culturi interesante pe care le poți descoperi călătorind

Globalizarea a anulat granițele între popoare și le-a permis oamenilor din diferite părți ale lumii să se bucure de ceea ce au de oferit alte culturi. Astfel, oamenii pot învăța diferite limbi și se pot bucura de multiculturalitate zilnic, creând astfel un nou mod de viață, marcat de toleranță și înțelegere mondială.

Diferitele popoare au modalități specifice de a face unele lucruri care le pot părea ciudate altora. Dintr-o perspectivă globală, există culturi tradiționale care se remarcă deoarece au rădăcini în civilizațiile antice.

Faptul că astăzi avem ocazia să asimilăm noi culturi, să cunoaștem alte obiceiuri și moduri de viață, să interacționăm cu tradiții din toate colțurile lumii reprezintă o uriașă oportunitate pentru fiecare dintre noi. A călători nu înseamnă doar a „trece prin”, ci a învăța o multitudine de lucruri noi și a lua contact cu civilizații care, pe măsură ce sunt descoperite, devin tot mai captivante.

Iată 5 culturi interesante pe care le poți descoperi călătorind!

China – o destinație turistică destul de populară

Atunci când ne gândim la China, în minte ne vin cu siguranță o multitudine de simboluri caracteristice, dar aceasta nu se rezumă la Marele Zid Chinezesc, la o limbă care pentru europeni pare destul de dificilă sau la o vestimentație tradițională plină de exotism. Cultura chineză, în esența ei, semnifică mult mai mult, iar descoperirea ei reprezintă un adevărat deliciu pentru turiști. În capitala franceză, anul 1999 a adus cu sine celebrarea Săptămânii Culturii Chineze, un semn al faptului că Europa a răspuns pozitiv la deschiderea culturală. În prezent, China realizează schimburi culturale cu peste 100 de țări și astfel, arta locală chineză, tradițiile milenare transmise din generație în generație, arhitectura ce se remarcă prin elemente de unicitate etc. au început să fie tot mai des apreciate și promovate.

Culturi interesante: China

India – sincretism și culoare vibrantă

Pe teritoriul Indiei, de-a lungul timpului, s-au perindat mai multe civilizații, fiecare lăsându-și amprenta și generând astfel o cultură aparte, caracterizată prin sincretism. Accentul profund religios se simte în aproape toate formele culturale indiene – de la arhitectură (unul dintre simbolurile Indiei fiind Taj Mahal – un fost edificiu funerar și moschee, azi intrat în patrimoniul UNESCO) și literatură (Ramayana și Mahabharata fiind două opere religioase adaptate și readaptate în multiple variante), la arta culinară (unde rețetele tradiționale sunt în top), festivaluri și sărbători foarte populare (ca de exemplu Dhuli Vandana sau celebrarea culorilor, strâns legată de zeitățile hinduse). Atracția Indiei pentru turiști izvorăște și din promovarea unei stări fizice și psihice excepționale, acea stare de bine pe care o călătorie în India o poate oferi. În ultimele decenii turismul în India a cunoscut o dezvoltare remarcabilă datorită destinațiilor sacre cu mare valoare spirituală.

Culturi interesante: India

Marea Britanie – cultura elegantă și durabilă

Limba engleză este vorbită de un număr de peste 2 miliarde de oameni în întreaga lume, iar turismul este o ramură importantă a Regatului Unit. Cultura este una vie și astăzi și este foarte bine conservată aproape la fiecare pas.

Arhitectura și literatura sunt embleme ale statului britanic, dar dincolo de aceste deja celebre elemente culturale, trebuie menționat că stilul de viață al locuitorilor, modul de gândire deschis, manierele acestora, tradițiile locale sunt de asemenea aspecte ale culturii britanice care merită să fie descoperite pas cu pas pe parcursul unei călătorii.

Totodată, să ținem cont de faptul că vorbim despre o națiune suverană cu o tradiție îndelungată care a influențat numeroase civilizații și a primit, la rândul ei, multiple influențe din afară. Marea Britanie se poate lăuda prin deschidere către pluralism cultural și o educație cu standarde foarte ridicate. În același timp se mândrește cu o istorie tumultoasă ale cărei dovezi sunt și astăzi foarte bine întreținute. Descoperă în continuare și alte culturi interesante!

Culturi interesante: Marea Britanie

Mexic – bucurie și tradiție

Mexicanii reprezintă o altă cultură plină de culoare și variate festivități pe tot parcursul anului calendaristic. Influențată de azteci și mayași, cultura mexicană își găsește rădăcinile într-un amestec de culturi spaniole și alte culturi native. Acestea pun un accent suplimentar pe importanța familiei, respectarea cu strictețe a sărbătorilor religioase și importanța bătrânilor.

Mexicanii poartă haine colorate, se bucură de muzică plină de viață și sunt fani ai luptei cu tauri. Peste 20 de milioane de oameni au vizitat Mexicul în 2020 pentru a experimenta această cultură incitantă. În plus, rețetele picante tipic mexicane au fost savurate în multiple restaurante și le întâlnim și la noi.

Culturi interesante: Mexic

Suedia – combinația între modern și tradițional

De-a lungul timpului, la nivel mondial, mulți suedezi au fost recunoscuți pentru aportul cultural adus prin munca lor – Ingrid Bergman, formația ABBA, August Strindberg etc. În ceea ce privește arhitectura, Suedia se bucură de un număr mare de clădiri istorice care au supraviețuit timpului și care prezintă trecerea de la o perioadă istorică la alta (Castelul Gripenberg, Castelul medieval Glimmingehus, ruinele Gråborg etc.).

Cultura suedeză este foarte generoasă în comparație cu altele din lume, contribuind cu cel puțin 1% din produsul său național brut la activitățile umanitare. Suedia, prin masă terestră, se numără printre țările mai extinse din Uniunea Europeană. Statul nordic oferă tehnologie avansată, servicii publice de calitate și peisaje verzi minunate.

De asemenea, are o cultură a cafelei profund înrădăcinată, cunoscută sub numele de Fika, care le permite oamenilor să se relaxeze în pauzele de cafea cu prietenii sau familia.

Culturi interesante: Suedia

Acestea sunt doar 5 culturi interesante pe care le poți descoperi călătorind, dar în afara lor există multe altele care așteaptă răbdătoare ca turiștii să le descopere secretele.

Multiculturalitatea, deși existentă din vechime, iar pe teritoriul european cu precădere din perioada medievală, a ajuns să fie, în prezent, tot mai promovată și să i se reliefeze beneficiile încă din școală, de la vârste fragede.

Multiplele culturi sunt cele care pot colora viața de zi cu zi, iar acceptarea diversității nu reprezintă doar o mentalitate deschisă, ci adaptarea la timpurile în care trăim, când interacțiunile între oameni sunt facilitate de tehnologie, iar schimburile culturale se găsesc astfel la un click distanță.

Din acest punct de vedere, călătoriile reprezintă o modalitate savuroasă de comunicare culturală și deschidere către diversitate, înțelegere și acceptare.

Ți-au plăcut cele 5 culturi interesante? Descoperă mai multe articole în revista Vox Authors.

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top