Cursuri online – cât de utile sunt pentru profesori

Cursuri online – cât de utile sunt pentru profesori?

Lăsând la o parte contextul social actual, trebuie să fim realiști atunci când vine vorba despre cursuri online pentru profesori. Acestea au căpătat popularitate în ultima decadă oferind anumite beneficii cadrelor didactice, iar motivele pentru care s-au transformat în unele preferate sunt multiple.

În cele ce urmează vom prezenta cât se poate de obiectiv atât avantajele, cât și dezavantajele acestor cursuri online pentru ca utilitatea acestora să poată fi analizată de fiecare în parte.

Avantajele cursurilor online pentru profesori

Managementul timpului – majoritatea pot fi urmate în ritm propriu, permițând o gestionare facilă a timpului disponibil. Astfel se poate aloca timpul dorit studiului fără a apărea nevoia de a renunța la anumite planuri, activități, priorități.

Anularea deplasării – spre deosebire de cursurile fizice, care cer prezența într-un anumit loc, cursurile online oferă avantajul de a studia de la distanță, din confortul propriei locuințe, permițând astfel și o economie a bugetului care altfel ar fi alocat deplasării.

Prețul – dacă analizăm prețurile cursurilor cu prezență fizică vs. prețurile pentru cursuri online, vom observa că majoritatea cursurilor digitale au un preț mult mai scăzut.

Mobilitatea personalului didactic – în urma cursurilor online, cadrele didactice beneficiază de diplome, certificate, adeverințe care atestă parcurgerea unor ore sau obținerea unor credite, ambele fiind utile dosarului personal și în cazul mobilității personalului didactic (detașare, pretransfer, transfer, restrângere etc.). Conform Metodologiei privind sistemul de acumulare, recunoaştere şi echivalare a creditelor profesionale transferabile , orele pot fi echivalate cu credite, astfel acumulându-se cele 90 de credite necesare profesorilor.

Dezvoltarea profesională – prin intermediul cursurilor online, profesorii se pot dezvolta profesional acumulând noi informații și căpătând noi competențe. Totodată, primesc acces la resurse care țin pasul cu timpul prezent.

Mai multe cursuri concomitent – în timp ce un curs cu prezență fizică implică o solicitare mare, cursurile online oferă oportunitatea de a urma mai multe în același timp.

Adaptarea la era digitală – în ultima vreme, învățarea s-a cam mutat în mediul virtual, iar profesorii se văd nevoiți să se adapteze pe zi ce trece unor noi cerințe și noi provocări. Din postura de cursanți online, se vor adapta mult mai ușor prezentului, iar viitorul îi va găsi mereu pregătiți.

Dezavantajele cursurilor online pentru profesori

Nivelul redus de interactivitate – indiferent că vorbim de un curs cu suport textual sau de training-uri video, interacțiunea este cu mult redusă față de un curs fizic. Pentru persoanele introvertite, acesta este un aspect pozitiv, dar pentru aceia care au un stil de învățare kinetic, acesta reprezintă un minus.

Lipsa dinamicii – în spatele monitorului este foarte ușor să dispară motivația de învățare, să intervină factori externi care să anuleze activitatea. Lipsa unei dinamici care să mențină un ritm de studiu poate determina cursantul să tergiverseze parcurgerea lecțiilor/modulelor etc.

Evaluarea oarecum superficială – din nou, din spatele monitorului, există tendința de a nu ne autoimpune o anumită etică în ceea ce privește evaluarea. În plus există facilitatea de a putea avea mai multe încercări de a răspunde.

Partea practică nu întotdeauna pusă în practică – dacă e să fim sinceri, nu mereu se întâmplă să alocăm timpul necesar aplicațiilor unui curs online. Parcurgerea rapidă a părții teoretice ne impune parcă același ritm și pe latura practică, iar aceasta din urmă, fără o autoimpunere anterioară, rămâne neglijată.

Ca o concluzie, schimbarea ne bate la ușă, iar oportunitățile online de formare continuă le sunt utile cadrelor didactice doar dacă acestea își doresc să se implice activ în procesul instructiv-educativ modern și să le ofere constant elevilor experiențe de învățare în raport cu prezentul și ținând cont de viitor.

RK Evolution, prin EvoEdu, susține educația și oferă cursuri online pentru cadre didactice, dar și resurse educaționale folositoare practicii la clasă.

Considerăm că abilitățile de învățare ale elevilor și motivația acestora pentru învățare țin într-o mare măsură de măiestria pedagogică a profesorilor care se implică activ și permanent în educația de calitate.

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top