Prima investiție a unui antreprenor (și a oricărei alte persoane) trebuie să fie propria educație. Referindu-ne la afaceri (de orice amploare și din orice domeniu), educația financiară este esențială pentru reușită, succes și siguranță economică. Și nu, nu este nevoie să stai din nou în bancă și să iei notițe ca atunci când erai elev, dar cu siguranță poți aloca ceva timp autoeducației pentru a te pune la curent cu anumite concepte, idei, tendințe.
Dacă ne raportăm la Uniunea Europeană, țara noastră se află printre cele mai slabe cotate țări la capitolul de educație financiară.
Cred că asta spune ceva despre nivelul nostru, ca popor, și în ceea ce privește domeniul afacerilor. Preferăm să stăm „la o vorbă” pe Messenger sau să ne „documentăm” de pe rețelele sociale în loc să apelăm la experți și să ne bazăm pe date concrete și certe.
Nici învățământul preuniversitar nu se lasă mai prejos, iar educația financiară este tratată superficial, nefiind de mirare că la vârsta majoratului, oamenii habar n-au să-și gestioneze corespunzător finanțele și așa ajungem cu toții să ne lamentăm mai degrabă decât să identificăm soluții.
Ce oferă educația financiară?
În primul rând un trai mai bun pentru orice om.
În al doilea rând este cheia succesului oricărei afaceri deoarece un antreprenor educat din punct de vedere financiar nu doar că va reuși să își dezvolte o afacere și să o mențină, ci va beneficia de succes, de investiții inspirate, de un profit în creștere constantă și lista poate continua.
Din păcate, majoritatea românilor preferă mai mult să se plafoneze și să se resemneze unui prezent care nu le promite bunăstare în viitor. Și această atitudine provine tot din absența unei educații financiare.
Pur și simplu nu mai „văd” soluțiile și cei cu care interacționează sunt exact în același punct, neputând ajuta în vreun fel sau altul. Și atunci? „Las-o, mă, că merge-așa.
Ne-am obișnuit cu ea.” Ei bine, această obișnuință este una nocivă care sub nicio formă nu conduce către vreo siguranță economică, ci mai degrabă se transformă într-o luptă de supraviețuire.
Îți propun ca astăzi să faci primul pas pentru a ieși din tiparul negativ și să optezi pentru educație financiară. Pentru început ți-am pregătit niște instrumente utile pe care le poți folosi în ritmul tău și care te vor ajuta să te inițiezi în domeniul finanțelor și totodată să-ți gestionezi corespunzător bugetul.
Depinde doar de tine să aloci timpul necesar educației tale pentru a te convinge că bunăstarea economică e cât se poate de accesibilă. Poți începe citind materiale gratuite de pe site-ul meu.