Cioburi de rai – de Puiu Moț a fost publicată la editura EvoPUBLISHING în anul 2023!
Cartea de față se prezintă într-o versiune accesibilă, simplă de înțeles, scrisă cu sinceritatea autorului, abordând teme pe care le întâlnim frecvent în viața cotidiană și cu care, aparent, ne-am obișnuit.
Însă, sunt de părere că, oricâte cărți am citi despre destine, despre suflet, despre viață sau despre iubire, spre exemplu, tot n-am putea să deslușim cu precizie ce simt, cum simt și ce anume gândesc cei ce ne-nconjoară.
Uneori, pesemne că nici nouă n-am putea să ne punem un diagnostic corect, întâmplându-ni-se să ne trezim fiecare dintre noi, la un moment dat, confundând iubirea cu o deșartă iluzie.
Numai citind, experimentând, punându-ne întrebări ne putem dezvolta emoțional, ajungând în cele din urmă să cunoaștem mai mult, însă, un lucru e garantat: paradoxal, vor apărea și mai multe întrebări.
Sigur că nu ne este dat să aflăm doar atât, romanul venind cu o poveste cât se poate de unică, învăluită în perspectivele unui om care are ceva experiență de viață, deloc lipsită de importanță, respectiv care este capabil să-l supună pe cel care citește la o întoarcere a timpului, chiar și de câteva decenii, amintindu-i despre cum se împleteau poveștile de iubire cu arma în mână, ori arătându-i, celui mai tânăr, despre suferințele părinților, ori bunicilor care au cunoscut acele vremuri.
Pentru că, oricât de mult am sublinia ficțiunea acestui roman, adevărul este că inserțiile realității trecute și actuale s-au impregnat în rândurile paginilor și rânduielile personajelor.
De asemenea, personajele – interesant conturate – au capacitatea de a stârni emoții, în diferite situații, celor care aleg să-și lase imaginația să se manifeste, să simtă, să rezoneze sau să dezaprobe decizii luate de protagoniști, ori să reflecteze asupra celor nevăzute care au capacitatea de a controla viața și moartea.
Viața, așa cum o știm, cu bune și rele ce se împletesc permanent în ADN-ul zilnic, capătă valențe nefaste atunci când ființa umană pare supusă unui destin căruia nu i se poate sustrage. Suferința este dusă la superlativ, iar cioburile de rai, pe cât sunt de luminoase inițial, se înnegresc cu o rapiditate uimitoare.
Dacă Iadul este un regat format din lavă stinsă care arde unde și unde pentru a întrezări vizibilitate în întuneric sau dacă Raiul este un regat de cristal cu lumini orbitoare, iar tu nu mai crezi în tine, aceste regate, suprapuse ca-ntr-o reflexie a răsăritului sau a apusului în apă, riscă să se prăbușească într-o metaforă de cioburi!
Achiziționează și citește Cioburi de rai – Puiu Moț!