Să fie verde, nu chiar verde, dar verde să fie!
Nu toți cei care sunt potențiali clienți au capacitatea de a evalua calitatea serviciilor unor prestatori care își câștigă pâinea cinstit!
După modelul anecdotei pălăriei verzi, iată că experimentez și eu o situație pe de-o parte hazlie, pe de altă parte amintind de comicul de situație caragialesc! Zilele trecute m-a abordat un domn – prezentabil în online la o primă înfățișare. Îmi spunea, fără să se simtă jenat de felul în care-l trăda „copy-paste-ul” unui mesaj trimis mai multor oameni, că are nevoie de ajutor.
Pe măsură ce citeam, am intuit, dintr-un brief parcă scris „cu picioarele”, că își dorește niște texte care să-l ajute și din punct de vedere SEO, dar și din punct de vedere al persuasiunii, cu posibilitatea de a fi adaptate în social media și câte și mai câte…
Sigur, cu asta mă ocup, dar…
Am rămas cu ochii pironiți în monitor aflând că dânsul mai voia să-i dau și o probă, de parc-aș fi fost la vreun examen care îmi dicta destinul, criteriile sale de selecție fiind similare redactării unor texte prezentate de el în niște link-uri – nu tocmai friendly… că tot zicea de SEO.
Prețul, de asemenea, îi părea cam mare, fixist și-n acest sens, de parcă nu e conceput ca vreun contract să fie negociabil.
„Proba” prin care i-am demonstrat experiența mea a fost să-i spun instant că nu pot fi evaluat dacă aceleași criterii au fost aplicate și pe articolele sale „exemplare”, pline de… greșeli.
Simțindu-se ușor „pus la zid”, s-a scuzat spunând că preferă mai puțină calitate în detrimentul unor câștiguri de cauză.
Viziunea mea este să fac ca informația de calitate să devină un standard al consumatorilor din România.
Deloc ușor, dar o provocare pe cinste.
Îndeosebi înțelegând că, de la instituții care se voiau (încă se mai vor) a fi demne până la angajați puși pe posturi în funcție de „care dintre jartiere sunt mai atrăgătoare” și de la Tarna Mare până la Vama Veche, ne-mpiedecăm de câte-un zevzec care zdrăngăne ferm un “lasă, bre, că merje și-așa!”, ajungem să declarăm „în pix” produsele ca fiind calitative, în plan real, acestea fiind supuse unor evaluări de către oameni care efectiv n-au nicio gară cu realitatea.
Mă întreb, în astfel de situații: Cum fac să scad din calitate dacă de mai bine de 10 ani de zile m-am format să ofer tot ce am și pot mai bun?
În concluzie, pot înțelege că există prestatori de servicii care nu au deloc experiență și sunt puși pe a-și țepui clienții de bani. Dar adesea clientul ajunge să dea de ei în cercurile în care se învârte.
Cu alte cuvinte, dacă îi caută pe cei care vând servicii cât mai ieftin, șansele să dea peste oameni fără experiență sunt mult mai mari.
Pe de altă parte, potențialii clienți care abordează prestatorii cu o atitudine care nu le face cinste reprezintă, de asemenea, un aspect greșit.
În special când bugetul nu le permite să facă pe marii pretențioși.
Și în aceste situații, deși vor bate palma cu prestatorii, ajungând într-un final la un consens, o colaborare de lungă durată pare incertă.
Sigur că fiecare dintre noi ne dorim să știm pe ce anume vom cheltui un ban, dar există și metode mai decente, mai demne de a afla dacă ni se vinde exact ceea ce avem nevoie!
Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!