Cum să investești inteligent pe baza Pincipiului Pareto

Cum să investești inteligent pe baza Pincipiului Pareto

Cum să investești inteligent și cum să te asiguri că acționezi astfel încât să dobândești wellness financiar cu ajutorul principiului Pareto.

Europeanul Vilfredo Pareto a fost un sociolog, un economist și un filosof renumit după un principiu ce-i poartă numele și este aplicabil chiar și în zilele noastre.

Acesta, exemplificând cu propria producție din grădina sa, spunea că un anumit număr de păstăi de mazăre este necesar pentru a i se întreține toată recolta.

El  avea să răspândească o „regulă” de 80/20.

Legea mai este numită și legea „Celor puțini, dar critici” și este de fapt Principiul Pareto care sugerează că un procent de 80%  – din rezultate, din efecte, din ceea ce se produce – provin din 20% acțiuni, cauze sau surse.

Aspect pe care l-a încurajat și l-a susținut inclusiv în lucrarea lui numită „Cours d’economie politique”.

De ce este acest principiu o concepție atât de populară și atât de folositor de știut?

Deoarece această „regulă” are eficiență în aplicabilitate pentru orice domeniu, cel mai des fiind folosită în domeniile de business, economic și social.

Pareto a demonstrat că 80% din cifra de vânzări provine din 20% dintre clienți, de asemenea a arătat cum 80% din teritoriul Italiei aparține numai unui procent de 20% din cetățeni.

Bazat pe același principiu, astăzi putem vorbi și de un raport de 90%/10% cu aceeași perspectivă de utilizare.

Ce poate înțelege un antreprenor din Principiul Pareto?

Prin intermediul acestui principiu va reuși să își crească productivitatea, respectiv vânzările și va economi resurse importante – focusându-se doar pe acele acțiuni care produc eficiență maximă.

Spre exemplu, acolo unde știm că avem două surse de productivitate, doar că una are un randament mai mic decât cealaltă, a investi în cea care produce mai mult este o soluție ideală și smart.

Cu alte cuvinte, a pune focus și a valorifica în prima fază doar ceea ce funcționează înseamnă a fructifica, în cadrul a 10-20% din acțiuni, cele 80% efecte posibile.

Acest principiu este demonstrat și aplicabil fără dar și poate, iar înțelegerea acesteia nu este deloc complicată, trebuie doar analizate acțiunile principale ale întregii activități ale unui antreprenor.

Pentru a analiza aceste activități, recomand aplicarea analizei SWOT și astfel se poate determina ce tip de “cauze” sunt importante și necesare, apoi – cu puțină creativitate – ar trebui găsite soluții despre cum pot fi acoperite acele activități cu 80% mai puține resurse / cheltuieli sau, după caz, cu doar 20% efort.

Mai concret, printr-un exemplu, dacă obiectivul antreprenorului este acela de a-și crește profitul în următorul an, în cadrul companiei, iar pentru acest lucru are în plan să mărească producția, însemnând probabil și achiziția unor noi mașini de lucru, înțelegem că se va depune 80% din efort, existând riscul ca marfa generată de către producție să nu poată fi vândută în mod preconizat. 

Și cum s-ar aplica regula Pareto în acest caz? 

Păi ne vom întoarce la obiectiv: creștem profitul! Profitul poate fi crescut și prin alt tip de metodă, nu doar prin creșterea producției.

Acest lucru poate însemna reducerea cheltuielilor pentru producția care rulează sau optimizarea prețului de vânzare a produselor și, de ce nu, prin investiții pe care firma le poate face.

Important este să înțelegi ideea și apoi să poți aplica în cazul tău, individual.

În cazul în care nu te descurci și ai nevoie de o consultanță 1 la 1 pentru a-ți fi identificate astfel de oportunități direct în cadrul firmei tale – trimite-mi un mesaj și te ajut cu mare drag.

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top