Mediul literar se schimbă prin calitate! Dacă ești cititor împătimit sau scriitor, trebuie să citești acest articol și îți recomandăm să iei inițiativă!
Putem schimba mediul literar prin calitate!
Cantitatea este cea care şi-a pus amprenta asupra multor segmente de piaţă şi nici piaţa literară nu a fost ocolită, fapt care a condus şi la o dezamăgire din partea cititorilor care au început să se îndrepte tot mai mult către traduceri în detrimentul cărţilor scrise de autori români. Cu toate acestea putem afirma că avem autori români care pot concura lejer cu autorii britanici de exemplu.
Ce se întâmplă însă cu mediul nostru literar? De ce nu strălucesc şi operele literare româneşti în egală măsură cu cele străine? Răspunsul este calitatea. O editare de carte de calitate, o promovare de calitate, lansări de calitate, prezentări de calitate etc. etc. Vorbesc despre acea calitate care este lăsată mai „pe urmă” din cauza presiunii timpului, a numărului insuficient de profesionişti, a comenzilor multiple, a intereselor de tot soiul. Indiferent de motive, calitatea ar trebui să fie o prioritate, dar ajunge cu succes pe ultimul loc.
Aşa ne trezim pe piaţa literară cu o cantitate mare de volume publicate, dar la capitolul calitate discuţiile nici nu încep, darămite să se mai încheie cu vreo concluzie.
Noi credem că putem schimba mediul literar prin calitate! Vorbim despre o calitate a scriiturii noastre, dar şi a celor ce ne sunt şi ne vor fi aproape.
Să promovăm autorii români!
Să promovăm autorii români pentru că:
- ei promovează la rândul lor literatura română;
- sunt autori care într-adevăr merită aprecieri pozitive şi admiraţie;
- operele lor literare sunt resurse culturale care ne fac cinste;
- munca şi talentul lor sunt pentru fiecare dintre noi;
- sunt oamenii care îşi pun abilităţile în slujba cititorilor.
În anii de şcoală ne-am „scufundat” cu toţii în lectura obligatorie care nu întotdeauna a fost pe placul fiecăruia şi atunci ne-am îndepărtat de literatura română (în cazurile fericite) sau de literatură în general (în cazurile nefericite).
Personal, după „Ion”, „Moromeţii” şi alte câteva titluri „consistente” îmi ajunsese portretul ţăranului român până în gât.
Eu eram o persoană căreia îi plăcea să citească – am avut norocul să nu îmi trăiesc adolescenţa într-o manieră digitalizată şi totodată să am parte de lectură diversificată încă din copilărie. Ştiam aşadar că literatura nu se rezumă la „portretul ţăranului” sau la război.
Cu toate astea şi eu împrumutam de la bibliotecă sau cumpăram cărţile autorilor străini pentru că literatura română clasică m-a cam îndepărtat de autorii români.
Am redescoperit literatura română în urmă cu vreo 7-8 ani şi pot afirma că azi avem şi autori români cu care ne putem mândri, autori cu experienţă, cu cărţi ce merită citite şi promovate în egală măsură cu cele britanice de exemplu.
Să promovăm aşadar autorii români – ei sunt printre puţinii oameni care ne onorează cu munca lor!