Trezitul de dimineață reprezintă o provocare pentru mulți dintre noi, dar nu o dată am auzit cu toții vorba românească „Cine se scoală de dimineață, departe-ajunge.”.
Cu toate acestea, atunci când sună alarma la ore parcă total interzise, avem tendința de a mai petrece în pat măcar cinci minute în plus.
Ca să-l citez pe Creangă, „nu știu alții cum sunt”, dar eu, și din cel mai adânc somn, sunt perfect capabilă să zic că „mai stau cinci minute”.
Ei bine, se pare că aceste cinci minute sunt fatale trezitului de dimineață și ideea este ca atunci când ne propunem să ne ridicăm din pat la o anumită oră să și reușim să facem acest lucru.
Personal, nu pot afirma că sunt un fan al trezirii extra-matinale, dar trebuie să recunosc că, atunci când îmi încep ziua la 7, sunt mult mai productivă, reușesc să bifez mai multe task-uri, dispun de mai multă energie.
Și nu este vorba doar de timpul avut la dispoziție, ci și de starea de spirit.
Înainte de a-ți oferi câteva tips & tricks care să te ajute cu trezitul de dimineață, iată câteva beneficii ale dimineții care pot servi drept motivație în formarea obiceiului de a te ridica din pat atunci când sună alarma prima dată.
Trezitul de dimineață îți oferă timpul necesar pentru a te organiza mai bine!
Atunci când ești pe ultima sută de metri, când mai ai 15 minute și intri într-o conferință online mai recent, organizarea și planificarea sunt cam vraiște.
Nu mai zic că de-abia ai timp să iei o înghițitură de cafea înainte. Totodată aspectul fizic lasă și el de dorit dacă te vei da jos din pat cu 10 minute înainte de un curs de exemplu.
Cel puțin o oră pentru tine, dimineața, e sfântă. Ai astfel timp să te pui la punct atât în ceea ce privește vestimentația, cât și la capitolul organizare. Cu siguranță îți vei mulțumi la sfârșitul zilei dacă alegi să te trezești de dimineață.
Ai parte de mai multă energie și productivitate!
Încă din clasele primare ai auzit profesorii vorbind că dimineața copilul este mai receptiv și, de aceea, cel puțin în ciclul primar, elevii au ore dimineața – pentru a le facilita învățarea și randamentul școlar. Și da, este cât se poate de adevărat și în cazul adulților.
Dimineața suntem mult mai receptivi, dispunem de mai multă energie, avem capacitatea de a reține mai ușor, de a rezolva mai rapid anumite sarcini.
Cu cât dormi mai mult, cu atât ești mai obosit!
Nu știu dacă e valabil în toate cazurile, dar cel puțin la mine treaba asta se aplică. Dacă aleg să lâncezesc în pat până la 12, nicidecum nu mă trezesc cu energia de a muta munții din loc.
Din contră, parcă nu am chef să mă apuc de ceva anume și sunt gata obosită deși de-abia m-am dat jos din pat.
Zici că am rezolvat probleme de matematică toată noaptea în loc să dorm. Așadar somnul prelungit în exces nu este tocmai o sursă de bine pentru organism.
Graba strică treaba!
O altă vorbă din popor care vine la pachet cu trezitul târziu.
Atunci când tot amânăm alarma până în clipa fatidică… suntem nevoiți să ne grăbim ulterior pentru a ajunge la timp undeva, pentru a finaliza o sarcină a zilei, pentru a face ceva anume. De cele mai multe ori, această grabă chiar strică treaba.
Un exemplu… mă duc la serviciu… de fapt zbor la serviciu în ultimul moment ca nu cumva să „zboare” autobuzul fără mine, dar uit cheile sau… vai, nu am luat x chestie. De câte ori nu ni se întâmplă să zicem acest „am uitat să…”?
Trezitul devreme îți va oferi însă „luxul” de a beneficia de suficient timp pentru verificare și de a-ți aduce aminte de toate aspectele importante ale unei zile reușite.
„Prima oră este călăuza zilei.” (Steve Pavlina)
Dacă alegem să „pierdem” primele ore ale dimineții în favoarea somnului, nu ar trebui să ne mire că ulterior nu simțim niciun progres în propriile vieți.
E vorba de acel sentiment de stagnare, de plafonare, de mediocritate. Încă o zi în care nu am făcut x treabă, dar lasă că e timp destul. Încă o zi robotizată în care funcționăm mecanic. Dacă însă alegem să „profităm” de dimineață, nu doar că ne vom depăși propriile scuze, dar ne vom ridica și la nivelul la care dorim să ajungem.
La urma urmei, cu toții dorim mai mult timp, mai mult potențial, mai mult succes. Iar puterea de decizie, bineînțeles, ne aparține întotdeauna.
Trezitul de dimineață aduce cu sine sănătate!
Trebuia să spun și acest beneficiu, deși omul modern și activ parcă numai la sănătate nu se gândește când își începe ziua.
Totuși e bine să se țină cont de acest aspect deoarece e un minimum de bine pe care ni-l putem face în timp ce hrana, poluarea, iradierea etc. sunt la ordinea zilei.
O plimbare matinală, timpul petrecut pe balcon respirând aerul dimineții, câteva exerciții de gimnastică, timp pentru un mic dejun mai sănătos decât cele trei înghițituri dintr-un hamburger pe care le „apucăm” de obicei în grabă – toate acestea contribuie la sănătatea organismului nostru.
Iar acum, că am aflat avantajele trezirii matinale, să vedem și cum procedăm.
Cândva eram adepta strategiilor. Îmi trebuia planificare să reușesc să mă dau jos din pat mai devreme. Tacticile lui Napoleon în războaie erau nimic pe lângă ale mele.
Și acum spun despre anumite ore că sunt „neortodoxe”, dar cu toate acestea, de cele mai multe ori (excepție făcând zilele în care adorm la 5) mă bucur de dimineață și știu că astfel îmi îmbunătățesc calitatea și cantitatea timpului pe tot parcursul zilei.
Iată și câteva tips & tricks pentru trezitul de dimineață (cu mențiunea că treaba cu telefonul cât mai departe de tine nu funcționează – doar dacă îl amplasezi la vreun kilometru distanță și atunci clar nu-l mai auzi):
1. Entuziasmul
Hal Elrod, în cartea „Miracle morning”, ne oferă exemplul Crăciunului.
Atunci când știm că sub brad vom găsi cadouri ne trezim cu noaptea-n cap, entuziasmați nevoie mare, fără să mai simțim vreun strop de oboseală, deși nu am adormit la ore tocmai… rezonabile.
La fel se întâmplă ori de câte ori avem un motiv puternic și pozitiv să ne dăm jos din pat. Să fim serioși, nu în fiecare zi vine Moșul cu sacul de cadouri. Dar fiecare zi poate avea propriile ei bucurii, motive pentru a te trezi dimineața. La mine funcționează pe bază de „ceva frumos”.
Fiecare dimineață o încep cu ceva ce-mi place, cu o activitate care mă bucură și pe care n-aș putea să o mai iau în calcul dacă m-aș trezi, de exemplu, cu o jumătate de oră mai târziu.
2. Gândește-te la ora de trezire înainte de a adormi!
Pare bizar, dar după câteva zile chiar funcționează. Se spune că ultimul gând cu care adormi e primul când te vei trezi. Dacă îți setezi mental să te trezești la 6, vei vedea că în scurt timp vei deschide ochii înainte să sune alarma.
3. Optează pentru pași mici!
O altă carte, Atomic habits, de James Clear, ne vorbește despre refuzul creierului nostru de a ieși din zona de confort atunci când „nu-i convine ceva”.
Dacă ești o persoană care se trezește la 10 (eu, într-un timp, afirmam că „relațiile cu publicul încep de la 11 am” nu mai devreme) în mod normal și dintr-o dată vrei să te trezești la 6… crede-mă că ți se va părea un coșmar și poate vei reuși să îți demonstrezi că poți o zi sau două, dar nu se va transforma într-un obicei.
Ca să faci o rutină din trezitul de dimineață ai nevoie să începi cu pași mici. Să fragmentezi acest scop în obiective mai mici.
De exemplu, poți opta prin a te trezi cu o jumătate de oră mai devreme timp de o săptămână, ca mai apoi să avansezi la o oră mai devreme și tot așa până ajungi la ora convenabilă ție.
4. Încearcă regula de cinci secunde!
Ce presupune această regulă? Numeri descrescător de la 5 la 1 și, în momentul în care ai ajuns la 1, te dai jos din pat fără alte tergiversări.
Sună cam ușor de zis și greu de făcut? De fapt, e mai ușor decât crezi. Mell Robins ne explică foarte bine această regulă în cartea sa.
Povestea ei de viață este chiar una motivațională și această regulă îți poate fi de folos oferindu-ți determinarea de care ai nevoie.
Foarte mulți oameni de succes folosesc această regulă, iar discursul lui Mell Robins la TEDx îl puteți găsi pe internet cu ușurință.
5. Planifică-ți seara activitățile pentru a doua zi!
Sunt omul care funcționează pe bază de agende așa că mie îmi este ușor și la îndemână să fac listă cu activitățile pentru a doua zi.
Această listă poate fi însă făcută și pe carnețele, foi volante, telefon, laptop etc.
Dacă vei avea grijă să îți pui o activitate importantă sau una plăcută pentru primele ore ale dimineții, atunci te vei trezi cu o mai mare determinare, fără tendința de amânare a nesuferitei alarme.
6. Optează pentru un număr rezonabil de ore de somn!
Dacă adormi la 5 am și ai pretenția să te trezești la 6 am, atunci nu doar că nu îți vei forma o rutină benefică, ci vei reuși să te îmbolnăvești cu felicitări.
Tu știi cel mai bine de cât somn ai nevoie, care este numărul de ore de odihnă necesare organismului tău. Asigură-ți aceste ore ținând cont de ora de culcare atunci când îți propui să te trezești devreme dimineața.
Kevin Bracy ne spunea că „dacă vrei ca viața ta să fie diferită, trebuie să fii dispus în primul rând să faci ceva diferit.” Trezitul de dimineață e un prim pas afară din zona de confort, o primă amânare a scuzelor și o pornire în direcția dorită.
Am putea spune că e banal și iată cum de ceva banal, precum trezitul matinal, uneori cu doar o oră mai devreme decât de obicei, depinde succesul zilei și, implicit, al vieții!