Recent am participat la cea de-a doua ediție a conferinței Elearning România. Mai bine de 7 ore am urmărit specialiști și cadre didactice vorbind despre cursurile online, dar și despre viitorul educației și al pieței de muncă, ambele sectoare puternic impactate de tehnologie. În timp ce avem un fost ministru al Educației care și-a exprimat părerea negativă în legătură cu educația online din perioada pandemiei, avem și oameni din domeniul elearning precum numeroase cadre didactice care vin să afirme contrariul. Cum este posibil? De „vină” pare a fi echilibrul, instruirea precară a adulților, utilizarea tehnologiei până la „intoxicație” ca să-l citez pe prof. Ovidiu Pânișoară și o formare continuă deficitară a angajaților și angajatorilor.
S-au ținut dezbateri, s-au prezentat multiple resurse, a fost pusă sub lupă educația digitală post-pandemie, modalitatea în care „online-ul” a reprezentat un instrument valoros de care ne-am putut folosi într-o vreme de criză, care ne-a permis să evoluăm, să ne dezvoltăm, să ne asigurăm din punct de vedere financiar și educațional, să păstrăm o conexiune și să comunicăm chiar și atunci când părea că totul se clatină din temelii.
Deși forțați de situație, în mod evident, pe un background deloc plăcut, am progresat totuși uimitor în ceea ce privește digitalul. Variate statistici ne demonstrează din plin că adulții activi în câmpul de muncă, în special din sectorul educațional, au îmbrățișat cu succes formarea continuă în regim online și continuă să opteze pentru această variantă chiar dacă perioada critică e la timpul trecut. Resursele educaționale digitale reprezintă o opțiune și pentru foarte mulți părinți care, din dorința de a-și ajuta copiii, de a le fi alături, de a-i înțelege, motiva și îndruma corespunzător, utilizează tehnologia, urmează cursuri digitale cu diferite tematici și participă la webinarii și wokshop-uri.
Prezentul, din perspectiva digitalului, este unul care ne spune că propria formare constantă cântărește enorm de mult. Iar această lecție am învățat-o mulți dintre noi, în perioada pandemiei, când instruirea insuficientă a făcut ca unii dintre noi să se simtă depășiți de situație și chiar de tehnologie. Totodată, aspecte precum inteligența emoțională, motivația intrinsecă și alfabetizarea au început să capete proporții uriașe, să „strige” la noi că le-am neglijat prea mult timp la nivel național. Testele PISA ne spun că în România, cu aproximație, 40% dintre elevi sunt analfabeți funcționali. Studiile și cercetările în domeniul educațional ne vorbesc despre o tot mai slabă implicare a elevilor în procesul instructiv-educativ, datorată carenței motivaționale. Pe același fundal avem și un nivel sub mediu al inteligenței emoționale, generat de insistența cu care se urmărește dezvoltarea inteligenței intelectuale în învățământul românesc de stat.
Într-adevăr, am observat că atunci când se ridică problema formării, în domenii cu care nu suntem familiarizați, există pentru mulți tendința de a respinge noul, de a înainta, dar sunt într-un număr mult mai mare cei care spun „da” în fața unei schimbări iminente și se adaptează prezentului pentru a sprijini succesul viitorului.
Da, viitorul educației pare privit din perspectiva cursurilor online, mai ales în ceea ce privește formarea adulților. O spun specialiștii în elearning. Aceste cursuri digitale sunt cele care asigură o evoluție constantă, din mers și de la distanță. Și trebuie să recunoaștem că, atât timp cât folosim tehnologia într-un mod rațional, aceasta reprezintă un instrument extrem de valoros pentru fiecare dintre noi, indiferent de domeniul în care activăm.
Atât pentru cadrele didactice cât și pentru părinți sau persoanele care lucrează îndeaproape cu copiii de vârstă școlară mică, RKEVOLUTION pune la dispoziție o serie de cursuri digitale care abordează inteligența emoțională, motivația și formarea vocabularului prin explicații teoretice și aplicații practice. Mai mult, dezvoltă resurse educaționale deschise tocmai pentru a sprijini educația și cultura la nivel național, mergând pe premisa că educația este cea care poate schimba socialul și societatea în bine.