Ghid de Branding pentru afacere mică - Primii pași către o identitate

Ghid pentru Branding la afacere mică – Primii pași către o identitate

Acest ghid pentru branding pentru antreprenori aflați la început de drum, care au o afacere mică, îți prezintă primii pași spre o identitate puternică, de impact și ușor memorabilă!

NUMELE BRANDULUI – primul pas către renume

În primul rând trebuie precizat că brandul crește în timp (un timp scurt sau mai lung) prin încrederea pe care o generează consumatorilor. Această încredere se acumulează prin garanția calității oferite de brandul respectiv și prin renumele pe care și-l construiește. 

Pentru a alege numele brandului există mai multe tehnici, dar odată ales, acesta va reflecta brandul și va fi promovat ca o entitate. 

Numele brandului poate purta numele fondatorului, iar în acest sens sunt nenumărate exemple: Ford (Henry Ford), Jack Daniels, Casio (Kashio Tadao), Honda (Soichiro Honda) etc. 

Numele brandului poate fi obținut prin apocopa unor nume sau substantive proprii. Cum este și cazul companiei de mezeluri Cris-Tim (Cristian Timiș) sau al mărcii Adidas (Adi Dassler).

Emoția pe care o poate genera o locație din nou este o tehnică de name branding. și este suficient să ne gândim la Oțet de Mizil sau la Salam de Sibiu sau la berea Timișoreana sau la batonul de ciocolată Făgăraș care dau senzația de tradițional, de autentic, de familiar. 

Acronimele sunt și ele pe listă. Luăm exemplul mărcii auto BMW  – Bayerische Motoren Werke. 

Există și naming bazat pe beneficii: Wash and Go (evidențiază beneficiul de aranjare rapidă a părului după spălare și uscare). 

Mai avem nume aluzive (Coccolino – din italiană s-ar traduce răsfăț), nume eufonice (bomboanele M&M`s), nume onomatopeice (celebrul Yahoo, covrigeii Ronț) – acestea, după cum se poate observa și din exemplele oferite, sunt în special centrate pe produs. 

Numele brandului poate fi, bineînțeles, și unul sugestiv.

Heidi – numele brandului de ciocolată – sugerează perioada copilăriei, a poveștilor, dar și ingredientele sănătoase și o stare de bine dacă facem corelația cu povestea respectivă.  

Indiferent de tehnica aleasă, numele brandului trebuie să fie:

  • Surt
  • Relevant pentru afacere
  • Ușor memorabil
  • Original
  • Cu personalitate.

Pentru ca numele brandului să fie unul „puternic” înainte de a fi ales, se va identifica publicul țintă al afacerii și poziționarea business-ului pe piață.

În jurul numelui ales se va începe construirea poveștii brandului și, implicit, ascensiunea afacerii.  

LOGO – asocierea numelui cu o imagine

În primul rând, logo-ul reprezintă expresia grafic-vizuală a brandului. Acesta trebuie să reprezinte brandul și să fie corelat cu el. Logo-ul trebuie să ilustreze brand name-ul și împreună să transmită mesajul.

Toate elementele grafice din logo precum și culorile alese trebuie să fie în concordanță cu numele brandului și alăturate să constituie un întreg logic.

De exemplu, gogoșeria din centrul orașului nu se poate numi „Gogoașa înfuriată” și să aibă un logo cu design floral și multe nuanțe de verde.

Nu se potrivesc, nu se asociază, nu se memorează brandul în raport cu logo-ul respectiv și identitatea vizuală nu se construiește.

Acum să ne gândim la marca auto Jaguar unde logo-ul ilustrează evident numele brandului și, în plus, are simbolismul necesar pentru mesajul care se dorește a fi transmis – jaguarul este un animal sălbatic, de pradă, agil, cu forță, iar în comunicarea comercială se sugerează automobile cu dinamism și anduranță. 

Un logo corect trebuie să ofere o impresie imediată și sinceră a filozofiei brandului care să transmită de ce marca respectivă este una specială.

Un logo care se bazează pe o filozofie autentică a brandului va fi unul semnificativ și va insufla încredere publicului.

Mai mult de 50% dintre companiile mari la nivel mondial folosesc în logo o combinație de text și imagine/simboluri care le permit să prezinte efectiv brandul prin intermediul logo-ului.

Un exemplu la îndemână în acest sens este Starbucks. 

Logo-ul mai poate fi sub formă de emblemă (hp), monogramă (Calvin Klein), doar text cu un font anume (biscuiții Oreo), combinație de imagine și numele brandului (adidas). 

Important de reținut în proiectarea logo-ului brandului sunt următoarele: 

  • Logo-ul trebuie să fie în acord cu numele brandului.
  • Logo-ul trebuie să dispună de simbolism care să transmită mesajul brandului.
  • Logo-ul trebuie să fie autentic. 
  • Logo-ul trebuie să fie expresia vizuală memorabilă a brandului. 
  • Logo-ul trebuie să dispună de o schemă de culori în concordanță cu paleta de culori a brandului. 
  • Logo-ul trebuie să fie clar în orice format și pe orice fundal ar fi plasat  – să aibă versatilitatea necesară.
  • Logo-ul trebuie să inspire încredere.
  • Logo-ul trebuie să comunice.

Un logo este eficient atunci când consumatorul îl asociază lejer cu brandul respectiv, îl reține și îl recunoaște. A nu se uita că memorabilitatea unui logo stă cel mai adesea în simplitate (Nike, Apple, Disney etc.). 

SLOGAN – asocierea identității cu un mesaj

Sloganul este expresia verbală a brandului, care reliefează mesajul brandului și acompaniază brandul. (Ne referim la sloganul brandului și nu la sloganul temporar asociat unei campanii publicitare cu durată limitată). 

Rolul sloganului este acela de memorare a brandului și totodată de conștientizare a lui. Sloganul are tone of voice-ul brandului și transmite viziunea, misiunea sau valoarea brandului.

Sloganul se traduce în ecoul brandului și, alături de logo, de numele brandului și de paleta de culori creează o poveste unitară, un univers autentic și mobilizare publică.

La fel ca în cazul logo-ului, și sloganul transmite filozofia brandului, este deviza acestuia din urmă și are anumite caracteristici de care trebuie să se țină cont în realizarea lui. 

În formularea sloganului focusul se poate pune pe emițător (pe brand), pe destinatar (public), pe produsul/serviciul brandului, pe relația dintre public și brand, pe mesajul propriu-zis care transmite o idee/filozofie.

Trebuie să dispună de expresivitate și să fie orientat către consumator. 

În proiectarea unui slogan se vor avea în vedere: 

– Memorabilitatea lui.

– Mesajul pe care îl transmite. 

– Să combine raționalul cu emoționalul (Coca Cola reușește de minune acest lucru. Dacă luăm exemplul lor, „Taste the feeling” vom descoperi că au un call to action cât se poate de rațional prin verbul „Tatste” – „Gustă”, dar nu duc lipsă de partea emoțională prin asocierea băuturii cu sentimentele. Așadar, nu bei suc, ci consumi senzații și ești îndemnat să faci acest lucru.)

– Să sune bine (asta înseamnă că ori are rimă, ori e scurt și ușor de pronunțat, ori este eufonic, ori se constituie într-un joc de cuvinte interesant, ori stârnește amuzament etc.)

– Să aibă persuasiune (Luăm  ca exemplu ciocolata ROM cu sloganul Senzații tari. Românești. – acesta este un slogan de tip statement dar nu este lipsit de persuasiune deoarece, indirect, îndeamnă la a încerca senzațiile românești, lansează o provocare. Tot aici am putea exemplifica prin sloganul L`Oreal – Pentru că merit, care la fel ca precedentul are persuasiune voalată).

– Să capteze atenția și să fie utilizat chiar (Ne amintim de sloganul fostului Connex care s-a transformat în expresie folosită în viața de zi cu zi și încă dăinuie și azi – Viitorul sună bine. Tot aici am putea exemplifica prin sloganul de la Vanish, a cărui primă parte a devenit extrem de utilizată în diverse contexte – Ai încredere în roz, uită de pete!)

Un slogan este eficient când face parte din povestea brandului. Trebuie să fie acolo și nicidecum să nu creeze impresia de o piesă din alt puzzle. Sloganul trebuie să atragă, să provoace și, nu în ultimul rând să convingă.

Mai mult…

În acest ghid pentru branding aș considera incomplete / inutile recomandările principalelor elemente care constituie o identitate fără a propune încă două răspunsuri.

Întrebările sunt ale potențialilor consumatori: „De-al cui ești?” și „Ce vrei să faci?”. Acestea pot fi curiozitățile lor atunci când doresc să cunoască mai bine un brand, o afacere.

Adică sunt foarte interesați de creatorul, de persoana care dețin acel brand și vor să afle care sunt intențiile acestuia.

Așadar antreprenorul trebuie să se gândească pentru brand la o viziune și o misiune cu care să fie în concordanță. Citește în continuare!

Apropo, în cazul în care ai nevoie de realizarea grafică a unui logo sau a unui pachet de sloganuri sau chiar stabilirea unui nume al brandului tău, serviciile RKEvolution îți stau la dispoziție, astfel încât să te asiguri că brandul tău va fi unul profesional. Vezi pagina cu servicii.

Viziune pentru antreprenor – ghid pentru branding

Un antreprenor activ este o persoană perfect capabilă și competentă să-și gestioneze propriile resurse financiare, iar un specialist economic este cel care își poate oferi educația necesară în acest sens.

În societatea zilelor noastre, conceptul de branding câștigă tot mai multă atenție datorită faptului că din ce în ce mai mulți oameni au un grad de satisfacție scăzut față de viața lor, iar acesta este cauzat de „insuficiența” banilor pentru diferite nevoi / dorințe / proiecte.

De fapt, oamenii pun cam totul pe seama „lipsei banilor”, adică pe efect, în timp ce cauza este ignorată și constă cel mai adesea într-o gestiune ineficientă a resurselor financiare.

Din momentul în care cetățeanul este educat în acest sens, din clipa în care omul știe CUM să-și gestioneze bugetul, descoperă nu doar că banii sunt cât se poate de „suficienți” pentru orice își dorește, ci și că a avut dintotdeauna capabilitatea de a-i manevra corespunzător.

Așadar, o persoană are nevoie de un specialist pentru a-și descoperi și dezvolta potențialul financiar. Antreprenorul este acest specialist. Acest model. Deoarece antreprenorul este un om de afaceri, iar omul de afaceri are bani. Cu aceștia ei își continuă supoziția că pot avea un stil de viață așa cum își doresc. Cu fericiri, bucurii, sănătate și ce își mai dorește fiecare individual. Practic, arătându-i că ai o viziune clară, îl inspiri, iar acest lucru nu va fi uitat.

Misiune pentru antreprenor – ghid pentru branding

Educația financiară de calitate, adaptată provocărilor prezentului și personalizată în funcție de fiecare individ reprezintă un pas important din misiunea antreprenorilor.

Educarea cetățenilor în ceea ce privește administrarea cu succes a resurselor financiare este unul dintre obiectivele care stă la baza întregii activități efectuate de antreprenori.

Pentru a-și putea controla corespunzător aceste resurse, omul trebuie să aibă autonomie în relația lui cu banii, iar autonomia se dobândește pas cu pas.

Aici intervine specialistul în planificare financiară care nu doar îl încurajează să aleagă, ci îl învață și cum să aleagă astfel încât deciziile (fie ele ușoare sau dificile) să îl conducă în direcția avantajoasă din punct de vedere economic.

Cu alte cuvinte, îl motivezi să treacă la acțiune, să știe ce are de făcut, luându-și singur un exemplu din misiunea antreprenorului.

Ți-a fost de folos acest ghid pentru branding? Aruncă o privire și peste serviciile noastre pentru realizarea branding-ului tău în mod profesional!

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart