Motivația pentru învățare – un aspect esențial al zilelor noastre

Motivația pentru învățare – un aspect esențial al zilelor noastre

Motivația pentru învățare – ne lovim des de această problemă. Atât la adulți, cât și la copii. Cu atât mai mult în cazul motivației pentru învățare. În copilărie, această motivație, dacă nu este activată și întreținută, se riscă o învățare superficială și, implicit, o dezvoltare sacadată și o evoluție inconstantă.

Această motivație a copilului este atât responsabilitatea părintelui, cât și a școlii, respectiv a cadrelor didactice.

Cu o programă stufoasă, numeroase obiective și indicatori de urmat, nu e de mirare că exact această determinare nu mai este prioritară.

Cu toate acestea, educația de calitate presupune tocmai un accent pe motivație, pe activități menite să o creeze și să o mențină, astfel încât elevul să aibă un parcurs sinuos în procesul instructiv-educativ.

Mai mult, în multiple proiecte educaționale recente, motivația elevilor a început să fie prezentă ca un obiectiv principal al activității didactice.

Introdusă ca țintă strategică în unități de învățământ, inclusă în parteneriate școală-familie, această motivație pentru învățare a devenit tot mai importantă în contextul zilelor noastre când auzim tot mai mulți profesori și părinți afirmând ”Copilul nu învață”.

Beneficiile motivației pentru învățare

  • persoană motivată să învețe va învăța și se va dezvolta constant pe ambele planuri – personal și profesional.
  • Motivația pentru învățare asigură o interrelaționare de succes atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților.
  • Persoanele motivate să învețe obțin și rezultate pe măsură.
  • Motivația este cea care ne pune în mișcare, care ne împinge să perseverăm, să nu renunțăm și să reușim.
  • Motivația pentru învățare se va evidenția încă din școală, de la vârste fragede, dar se va păstra în cazul învățării pe tot parcursul vieții.
  • Adaptabilitatea unui individ este strâns legată de motivația pentru învățare.
  • Motivația pentru învățare ne angajează în procesul de învățare, păstrându-ne dinamismul și consecvența. La polul opus, lipsa motivației generează pasivitate și amânări multiple.
  • Un om motivat să învețe are permanent un sentiment de autoeficacitate și, implicit, stimă de sine și încredere în forțele proprii.
  • Motivația autentică pentru învățare este sinonimul autodeterminării care generează adesea succesul.

Motivația pentru învățare – cum faci copilul să învețe?

În primul rând identificând necesitățile, interesele și dorințele lui.

Cercetările ne arată că un copil motivat să învețe își va păstra această „putere” și în adolescență sau în viața de adult ceea ce îi va aduce realizări numeroase.

Atât cadrele didactice, cât și părinții pot motiva copiii să învețe prin diverse abordări, exemple, activități.

Motivația nu trebuie privită dihotomic, din contră, reprezintă o sumă de factori interni și externi care o declanșează.

Cursul „Motivația pentru învățare – Cum să faci copilul să învețe?” îți propune o călătorie prin dinamica motivațională, în urma căreia vei ști ce anume motivează un copil, ce nu îl motivează, cum funcționează motivația și ce activități poți implementa ca profesor sau părinte pentru a genera și menține motivația pentru învățare. 

Dezvoltarea motivațională reprezintă un element-cheie al procesului de învățare și este, implicit, un factor important al reușitei din prezent și din viitor a copilului.

Pentru ca acest fapt să devină realitate, înainte de toate, adulții care lucrează cu copiii trebuie să fie suficient de motivați pentru a învăța să genereze motivație.

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart