Take Home Money reprezintă o premisă de la care ar trebui să pornim cu toții atunci când tindem spre wellness financiar.
Obișnuim să ne raportăm la banii pe care îi câștigăm lunar, dar la o analiză mai atentă realizăm că aceștia nu sunt și banii cu care venim acasă în fiecare lună. De ce? Pentru că, la fel ca toți oamenii, avem de plătit taxe, chirii, medicamente, asigurări, abonamente etc.
Detalii despre Take Home Money
Așadar, în cazul angajaților, există un salariu brut. Din acesta sunt oprite taxe și impozite, ajungându-se la salariul net. În continuare, salariul net este supus la rândul lui divizării. Trebuie plătite abonamente, asigurări, tratamente și lista continuă. Banii care rămân sunt cei care definesc conceptul Take Home Money – banii pentru acasă – și la aceștia ar trebui să ne raportăm atunci când vorbim despre wellness financiar.
La fel se întâmplă și în cazul antreprenorilor. Decidem cât de profitabilă este o afacere în funcție de Take Home Money. Câștigurile pot fi destul de mari aparent, dar după achitarea taxelor, impozitelor, salariilor, leasing-urilor, abonamentelor, utilităților, echipamentelor etc., care este suma cu care se rămâne?
Din perspectiva acestui concept trebuie abordate atât investițiile, cât și cheltuielile. Creează-ți un plan pentru banii tăi astfel încât să gestionezi corect aspectele financiare, iar la sfârșitul lunii să ai acel Take Home Money potrivit pentru tine și obiectivele tale.
De exemplu, în cazul companiilor, pe măsură ce acestea se dezvoltă, cresc vânzările și, implicit, veniturile. Până aici totul e bine și frumos. Numai că, în destul de multe cazuri, deși compania crește, antreprenorii observă cu stupoare că profitul nu e și el unul considerabil. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că totodată cresc și unele cheltuieli în timp ce altele nu se vor modifica. În lipsa unui plan financiar bine pus la punct, dezvoltarea companiei nu va genera acel profit mulțumitor care să ofere o stare de bine din punct de vedere economic. Scopul este creșterea vânzărilor sau a veniturilor cu o sumă mai mare decât creșterea cheltuielilor. O altă abordare este de a reduce cheltuielile cu o sumă mai mare decât o scădere aferentă a veniturilor. Indiferent de abordare, este necesară o strategie și implementarea ei cu rigurozitate.
Câteva sfaturi pentru a îmbunătăți Take Home Money
Scapă de datorii!
Acestea te vor ține pe loc și îți vor sabota veniturile periodic.
Optează pentru o strategie care să-ți crească veniturile!
E cea mai simplă metodă de a rămâne cu mai mulți bani în buzunar la sfârșitul lunii.
Controlează-ți cheltuielile!
Gestionarea cheltuielilor te va ajuta să faci economie în mod responsabil. Indiferent că vorbim de o afacere sau de viața de zi cu zi, chiar îți sunt utile toate achizițiile?
Identifică noi surse de venit!
Banii nu vin doar din salariu sau din afacerile curente. Oportunități financiare sunt la tot pasul dacă îți faci timp să le observi.
Investește în mod inteligent!
Investițiile sunt o formă de a „pune banii la treabă pentru tine”. Acestea îți asigură un venit fără ca tu să mai aloci timp în acest sens. Asigură-te însă că analizezi cu atenție investiția înainte de a opta pentru ea.
În încheiere, pentru a avea parte de wellness financiar, analizează lunar veniturile înainte de a „sări” în diverse cheltuieli și raportează-te la Take Home Money nu la câștigul brut.