Cum adică unghii tehnice, m-am întrebat eu însumi atunci când am auzit prima dată acest termen sunând oarecum ciudat.
Culmea e că, mergând pe firul istoriei am aflat că noutatea nu prea e noutate, atâta vreme cât până și femeile Egiptului antic își înfrumusețau unghiile, împodobindu-le cu aur sau cu fildeș, socotindu-le autentice embleme ale feminității și eleganței. Sunt sigur că niciuna dintre voi nu s-ar fi gândit că între unghiile tehnice și stomatologie există o legătură.
Puțină istorie despre unghii tehnice
Ei, bine, și nu făcută de vreo femeie, fie ea și dentist, ci de un domn. Care pe când lucra de zor la dinții vreunui pacient și-ar fi rupt o unghie. Și cum la îndemână avea materialele specifice muncii sale, și-a confecționat una identică celei naturale, dar din acryl. Se întâmpla pe la 1954, iar doctorului Slack i-a venit ideea unei noi afaceri, și nu după mult timp a și înregistrat patentul cunoscut sub numele de Patti Nails. Folosind o altă compoziție, mult mai versatilă decât acryl-ul, născocire care a cuprins mai apoi lumea cosmeticii, dovada aprecierii fiind miile de saloane de pe tot globul. Sunt sigur că și în Alaska, de pildă, sunt astfel de saloane.
Dar de la doctorul Slack la ceea ce ajuns în zilele noastre această modă e cale lungă, fenomenul (pentru că a devenit un fenomen) s-a dezvoltat continuu, asimilând noi tehnici, ca să nu mai vorbim de impresionant paletă de culori și modele, autentic realizări artistice în unele cazuri.
Ce este acryl-ul
Pare că e ceva chimie în toate aceste proceduri, însă nu veți da o lucrare de control legată de polimeri. Dar trebuie să știți, deschise la minte cum sunteți, că acryl-ul este un amestec de pudră polimerică și un monomer lichid. Cam la 30-40 de secunde de la aplicare amestecul se întărește și continuă până când ajunge la duritatea sa finală. Evident că pulberea și lichidul acrylic pot fi îndepărtate, folosindu-se obișnuita acetonă.
Gelul UV
Un alt material de bază este gelul UV (o rășină polimerică, de fapt) care se întărește sub lumina ultravioletă. În funcție de marcă aceste geluri pot să difere ca proprietăți și calitate (flexibilitate, duritate, rezistența) dar și ca preț. Pot fi și ele îndepărtate, cu solvenți organici.
Fibra de sticlă
O alternativă des folosită la preparatele acrylice sau gelul obișnuit este gelul din fibră de sticlă, mai ales că el este o opțiune pentru doamnele care sunt alergice la chimicalele folosite în aplicarea unghiilor cu acryl. Este o metodă mai puțin cunoscută și chiar mai puțin practicată. Peste unghia naturală, se lipește cu ajutorul unei rășini care se usucă în câteva secunde în contact cu o soluție specială, o bucată din fibră de sticlă.
Moduri, tipuri, modalități, forme de unghii tehnice
Unghiile artificiale se pot realiza astfel: cu ajutorul tipsurilor ori cu ajutorul formelor. Tipsurile sunt confecționate din material plastic sculptat în forma unghiei. Ele se lipesc / aplică pe vârful unghiei naturale, după care se aplică acryl sau gel pe întreaga unghie rezultată. Formele sunt așezate sub unghia naturală, peste care se modelează unghia tehnică din gel sau din acryl. Forma este o etapă temporară, pentru că mai apoi este eliminată, iar unghia artificială se pilește, la final dându-i-se obligatoria strălucire.
Cât despre forme, numai imaginația poate vorbi pe deplin. Rotunde, drepte, ovale, pipe, stileto, migdale, evantai. Hai, că aveți de un alege!
Te interesează să excelezi în domeniu? Iată de ce să-ți dorești o carieră de stilist-protezist de unghii tehnice!
Pregătirea unghiilor naturale
Este important de știut că în procesul de realizare a unghiilor tehnice, pregătirea unghiei naturale este esențială. Cuticula trebuie dezlipită de pe unghie și împinsă cu grijă spre rădăcină, iar în cazul în care este prea mare, se poate tăia. Este necesar ca luciul unghiei să fie pilit cu o pilă ceva mai fină. Iar după ce praful este temeinic îndepărtat, unghia trebuie tratată cu soluțiile de pregătire: nail prep, primer și bond.
Nu, unghiile tehnice nu sunt un înlocuitor pentru unghia naturală, fiind doar o prelungire, cu rol practic și estetic. Practic, pentru că ele pot repara unghiile rupte, deteriorate sau scurte. Ajutând, totodată, la prevenirea roaderii cuticulelor, a unghiilor naturale sau chiar pot ajuta purtătoarea lor să renunțe la acest neplăcut tic. Despre rolul estetic e de prisos să mai vorbim, lăsându-vă pe voi să decideți ce vi se potrivește. Cromatic, ca design, ca amprentă a personalității voastre. S-ar putea să te intereseze și despre oja semipermanentă.
Dar dacă voi înșivă doriți să învățați această tehnică?
Pentru voi, pentru prietene, pentru cunoștințe. Așa veți fi, și voi, și ele, fetele mereu în pas cu moda. Și cum orice meserie are secretele sale, bineînțeles că pentru a le afla nu veți primi informații de la vreo șuetă cu vecina ori de trăgând cu urechea în metrou, ci apelând la specialiști. Personal, vă pot pune la dispoziție ideea de a opta pentru cursuri, teoretice și practice, în urma căruia veți fi voi în măsură să le împărtășiți altora secrete.
Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!