Comportamentul vizitatorilor pe site-uri culturale

Comportamentul vizitatorilor pe site-uri culturale

Comportamentul vizitatorilor pe internet – o cercetare despre cum interacționează utilizatorii cu publicațiile de cultură care te ajută să înțelegi mai bine interesele românilor.

„Cultura este ceea ce ar avea măcelarul dacă ar fi chirurg.” – Mary Pettibone Poole

Pornind de la acest citat destul de sugestiv, putem afirma că termenul de cultură înglobează mai multe principii şi valori care, îmbinate, dau o singură semnificaţie conceptului. Cuprinzând diverse aspecte ale societăţii, putem deduce că fiecare societate are propria cultură care îi conferă atât unicitate, cât şi o identitate proprie.

De asemenea, cultura diferă de la o epocă la alta, de la o generaţie la alta. Valorile culturale sunt supuse la fel de uşor, ca de altfel toate celelalte aspecte existenţiale, trecerii ireversibile a timpului. Aşadar, dacă ieri societatea considera sexul un subiect tabu, iar ideea dezbaterii lui publice era păcat capital, azi, această temă este destul de des abordată fără perdea, fără reţineri, fără prejudecăţi, iar erotismul s-a transformat într-o artă. De aici la a spune că latura erotică face parte din cultură nu mai e decât un pas minuscul deoarece… orice formă de artă se încadrează în valorile culturale, nu?

Cultura modernă este dinamică, se află într-o permanentă evoluţie şi, implicit, schimbare, ca formă de adaptare la timp. Progresul tehnologiei a facilitat în mare măsură şi progresul cultural, iar internetul este cea mai rapidă şi la îndemână modalitate de accesare a aspectelor culturale. Cultura online este accesată zilnic de numeroşi utilizatori care folosesc partea pozitivă a tehnologiei în propriul beneficiu, informându-se asupra acelor elemente culturale de interes.

Fie că vorbim despre site-uri artistice, de literatură, de istorie, de travel sau fashion, acestea au rolul de a informa. În faţa acestei explozii informaţionale virtuale, trebuie să recunoaştem că accesul la cultură a devenit unul extrem de uşor, iar solicitările de informare au crescut considerabil pentru fiecare categorie de cititori.

Societatea actuală oferă dreptul la informare şi facilitează prin mijloace tehnologice accesul la cultură. Oportunităţile de obţinere a informaţiei sunt astfel la îndemâna oricui. Şi totuşi… cum se comportă cititorii pe site-urile culturale?

În zilele noastre, utilizatorii internetului sunt tot mai activi pe diversele site-uri cu profil cultural. Mult mai lejer decât bibliotecile şi mult mai cuprinzător, mediul online atrage, fără îndoială, mai ales că viteza cu care ne-am obişnuit să trăim fiecare clipă nu ne oferă răgazul unor drumuri la bibliotecă, muzeu etc. Accesate de pe PC, laptop, tabletă sau smartphone, site-urile favorite ne ţin companie începând cu prima oră a dimineţii, când ne bem cafeaua şi terminând cu orele târzii ale nopţii, care ne prind tot pe net.

Majoritatea articolelor online ne oferă în plus posibilitatea unei exprimări a opiniei, a unui dialog cu cei implicaţi, precum și potenţialitatea formării unei idei proprii prin navigarea pe mai multe site-uri.

Statistici recente arată clar că tot mai multe site-uri culturale au înregistrat în ultimul timp tot mai mulţi vizitatori, iar numărul acestora este în continuă creştere ceea ce nu poate fi decât îmbucurător.

De asemenea, numărul tot mai mare de comentarii, dialoguri, păreri împărtăşite conduce la o mai bună fixare a celor citite.

Majoritatea celor care accesează site-uri culturale sunt în special studenţi şi elevi, ale căror specializări/discipline cer documentare suplimentară, dar şi persoane care găsesc în lumea culturală online o lectură plină de informaţii utile din domeniile proprii de interes. Comportamentul vizitatorilor diferă de la un site la altul în funcţie de politica site-ului respectiv şi de felul în care cititorii sunt încurajaţi să comunice.

Sunt articole care atrag vizualizări, dar comentariile lipsesc cu desăvârşire, postări unde dialogul este susţinut şi site-uri care, în afara prezentărilor, creează şi o ambianţă friendly pentru vizitatorii care, încântaţi de primire, vor reveni cu siguranţă.

Iată ce ne spun şi site-urile culturale româneşti despre activitatea și comportamentul vizitatorilor.

„M-am tot gândit o lungă perioadă de timp dacă să fac blogul sau să nu îl fac… Ceea ce mi-a dat curaj să fac acest blog şi să dau frâu liber imaginaţiei au fost părerile oamenilor care apreciază cultura şi încă mai cred în valorile culturale. Şi am văzut asta încă de la prima postare… când vizitatorii mi-au comentat lucruri minunate încurajându-mă sau exprimându-şi părerea în legătură cu subiectul propus.

Apoi a urmat o primă recenzie… prin care am reuşit să stârnesc curiozitatea şi să îndemn oamenii care au intrat pe blog măcar să îşi dorească să răsfoiască acea carte dacă nu să o devoreze… Încă de la prima recenzie am reuşit să am 100 de vizitatori într-o zi… ceea ce mi-a dat curaj să merg mai departe cu această magie a lecturii şi speranţa că există oameni care vin de la muncă, şcoală sau orice activitate cu gândul să petreacă măcar 10 minute pe bloguri sau site-uri care îndeamnă la cultură.

Din punctul meu de vedere, un cititor care tinde să depăşească limitele ca număr de cărţi şi ca număr de vieţi trăite cultura nu se va pierde niciodată… şi spun asta pentru că am întâlnit o comunitate minunată de oameni frumoşi care citesc, care se întâlnesc la cluburi de carte, care intră zilnic pe bloguri pentru a vedea postări, pentru a aprecia munca depusă de alţii şi pentru a descoperi cu adevărat plăcerea lecturii… eu asta fac zilnic… şi am speranţa că mai sunt sute chiar zeci de oameni sau zeci de mii ca mine.” Printreranduridecerneala.wordpress.com

Citește în continuare și celelalte mărturisiri.

Înainte de asta, dacă deții un website, e bine să știi că acest comportament poate fi influențat prin variate tehnici de marketing, copywriting, design și nu numai. Cu ajutorul unui om de specialitate în domeniu poți determina utilizatorii să interacționeze mai ușor cu blog-ul / site-ul. RK Evolution este o agenție capabilă să îndeplinească obiectivele unui site – Vezi detalii..

„Noi am încercat prin site-ul nostru să oferim cel puțin o informație corectă, de la sursă, majoritatea provenind din comunicate oficiale de la distribuitorii oficiali și de la cinematografele din România. Fiecare știre / post / articol este semnat cu sursa de proveniență și conține cât mai multe lucruri informative pentru ca cititorul să aibă posibilitatea mai ușoară să ia o decizie și să-şi formeze o opinie.

Vizitatorii caută informație, dar nu sunt activi. Nu se angajează în comentarii și discuții. Pur și simplu recepționează informația și atât. Numărul de vizitatori și vizualizări zilnice tind într-adevăr să confirme că există interes. În general știrile / postările care conțin material vizual (imagini, afișe, clipuri) sunt cele mai accesate.” – MovieNews.ro

„Citatepedia este cel mai accesat site cultural-literar românesc, cu aproximativ jumătate de milion de vizitatori diferiţi / lună. Chiar dacă o parte dintre acești vizitatori au venit întâmplător, este evident că interes există.

Numai că majoritatea oamenilor nu caută cultură în mod intenționat. Un elev sau un student care se documentează pentru un referat, face un gest cultural, deși ar spune doar că învață. Un îndrăgostit care caută o poezie pentru iubita sa, face și el un gest cultural, chiar dacă nu la asta îi stă capul.

La fel și cineva care încearcă să înțeleagă mai bine o problemă existențială. Iar exemplele ar putea continua. Cei interesați de cultură în mod conștient sunt considerabil mai puțini.

Pe de o parte sunt creatorii, care în zilele noastre își dăruiesc creațiile online, în mare măsură. Aceasta este o formă de implicare. Apoi, sunt promotorii, cei care își petrec mult timp răspândind pe diferite site-uri și rețele sociale informații culturale interesante. Unii sunt de-a dreptul pasionați de asta.

Adesea, implicarea oamenilor pe un site cultural este evaluată după numărul comentariilor pe care le scriu. Cred că pe un site mic, de nișă, este relevant, dar pe un site mare, nu. Este ca diferența între a vorbi publicului dintr-o cafenea (unde te duci frecvent și te-ai tot văzut cu oamenii aceia) și a vorbi tare într-o mare piață (unde nu știi niciodată cine trece pe acolo).

În concluzie, mulți oameni sunt interesați de cultură, dar puțini sunt motivați de a se culturaliza. Din acest motiv, este dificil de evaluat obiectiv care este gradul în care cultura este prezentă în viețile oamenilor.” Citatepedia.ro

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart