Comunicarea empatică și beneficiile ei

Comunicarea empatică și beneficiile ei

Comunicarea empatică aduce cu sine o multitudine de beneficii numai și numai dacă este înțeleasă și utilizată corespunzător. Atât timp cât abordăm o comunicare empatică putem vedea cum relațiile cu cei din jur se îmbunătățesc în fiecare zi și, în plus, construim noi și noi relații interpersonale. Da, empatia acționează pe două planuri: construiește, dar și consolidează. În cele ce urmează vom discuta despre beneficiile acestui tip de comunicare, dar și despre cum facem să avem o comunicare empatică.

Ce este empatia?

Comunicarea empatică și beneficiile ei

Printre atâtea și atâtea definiții, pentru ca acest concept să fie înțeles cât mai bine, spunem că empatia reprezintă capacitatea fiecărui om de a se pune în locul altuia. Cât de des am auzit îndemnul „Pune-te în locul meu și pe urmă să vorbești!” sau întrebarea „Dacă ai fi în locul meu ce ai face?”? Ei bine, la asta se referă empatia: să putem gândi din perspectiva altcuiva, ca și când am trăi în viața altcuiva, ca și când ne-am confrunta cu ceea ce se confruntă acel altcineva (indiferent că e pozitiv sau negativ). Iar din momentul în care devenim empatici, din secunda în care dobândim această capacitate, ne transformăm în sensul că ni se schimbă viziuni, percepții, mod de gândire, acțiuni.

În teorie pare ușor, cu toate acestea, a fi empatic înseamnă să renunți la prejudecăți, uneori la principii formate în timp, să „uiți” tiparele cu care ești deja obișnuit și să cauți să înțelegi un om, dincolo de tot ce credeai că este normal / etic / corect / bun. Și nu, asta nu mai este atât de ușor deoarece suntem mult prea obișnuiți cu pattern-uri de gândire și acțiune.

Pentru a sintetiza, empatia se referă la acceptare, la toleranță, la suportivitate și generează ceea ce numim armonie socială.

Ce presupune comunicarea empatică?

Comunicarea empatică și beneficiile ei

Comunicarea empatică presupune manifestarea acceptării, a înțelegerii, a adaptării și a sprijinului față de interlocutor/i. Atât verbal, cât și non-verbal, empatia se manifestă în procesul de comunicare. Nu este tocmai facil deoarece nu este la îndemâna oricui să înțeleagă la propriu ce se petrece în mintea interlocutorului sau să perceapă starea lui de spirit referitoare la anumite situații. În fapt, de multe ori spunem „Da, înțeleg.” sau „Știu cum te simți.” când lucrurile nu stau chiar așa. Pentru că aici intervin experiențele de viață ale fiecărui individ. Un exemplu banal este atunci când X trece printr-o situație în care Y nu a fost pus niciodată și automat nu se poate „simți” și nu poate gândi din perspectiva unor circumstanțe decât ipotetic. Și totuși, X poate avea o comunicare empatică acordând sprijin, adaptându-se situației și acceptând starea lui Y ca fiind una cât se poate de reală.

Cum comunicăm empatic?

Comunicarea empatică și beneficiile ei

În comunicarea empatică vom ține cont de câteva „reguli”:

Se pune accentul pe problemă, nicidecum pe o persoană. Asta înseamnă să nu arăți cu degetul spre cineva atunci când cea deranjantă este situația în sine și nu neapărat omul.

Se preferă concretul și nu generalul. Adică nu vom generaliza anumite acțiuni pentru a sugera, ci vom trata cu specificitate. Cunoaștem vestitul incipit „Toată lumea face / are / știe…”. În comunicarea empatică ocolim acest „toată lumea” sau adverbele precum „mereu”. Momentul comunicării este cel prezent și discuția este purtată cu cel / cei din fața ta.

Se asumă responsabilitatea pentru ceea ce se spune. Fiecare afirmație făcută nu va fi „întoarsă” și nu se vor da posibilități de interpretare.

Opiniile interlocutorului sunt respectate. Uneori, oamenii pot avea opinii diferite – așa cum am spus, experiențele de viață diferă – ceea ce nu înseamnă că dreptatea unuia e mai importantă decât dreptatea altuia. Indiferent de părerile și principiile celui din fața ta, respectul este prezent.

Ascultarea este una activă. Nu vor ajunge niciodată cuvintele pentru a sublinia cât este de important să fii un ascultător activ, să eviți a întrerupe interlocutorul, să reușești să auzi și să reții ce ți se comunică pentru a putea fi suportiv în ceea ce urmează să spui.

„Oamenii mari monopolizează ascultarea. Oamenii mici monopolizează vorbirea.” – Daniel Schwartz

Nu ești nevoit să fii de acord cu ceea ce spune, gândește sau face cineva, ba chiar îți poți exprima dezacordul, dar într-o manieră care nu ofensează, ci care arată respect față de celălalt și, bineînțeles, cu argumente, nu doar de dragul de a o face. Nu uita că fiecare individ este important – și tu, dar și cei cu care comunici.

Beneficiile comunicării empatice

Așa cum spuneam, utilizată în manieră corespunzătoare, comunicarea empatică ne aduce multiple beneficii, dintre care, cel mai important este construirea și consolidarea relațiilor. Dar nu se limitează la atât.

Comunicarea empatică (sau nonviolentă), concept dezvoltat de psihologul american Marshall Rosenberg, are numeroase alte contribuții, ceea ce o transformă într-unul dintre cele mai eficiente tipuri de comunicare.

  • Soluționează diverse conflicte
  • Generează colaborări solide și fructuoase
  • Dezvoltă inteligența emoțională
  • Creează rezistență la factorii stresori
  • Îmbunătățește atenția
  • Dezvoltă intuiția
  • Crește nivelul de asertivitate

Comunicarea empatică nu are loc doar în cazul apariției unor probleme / conflicte / momente critice. Totodată este valabilă și în perioadele de liniște / bucurie / evoluție.

Se creează acea conexiune emoțională care ajută un individ să poată fi alături de un altul în momente dificile, dar și să se bucure pentru reușitele / realizările altcuiva.

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top