Este știut faptul că o verificare temeinică, bazată pe raționamente solide, conduce, bineînțeles, către cele mai bune decizii, evitându-se astfel asumarea unor riscuri inutile. La această verificare se referă procesul despre care vreau să vă vorbesc în cele ce urmează și anume Due Diligence.
Acest proces se aplică în orice domeniu, indiferent de acțiune.
Nu vorbesc despre prudența excesivă și despre teama de a părăsi zona de confort, ci despre precauțiile necesare pe care orice om de afaceri ar trebui să și le ia în calcul înainte de a opta sau nu pentru ceva anume.
Concret – ce este Due Diligence?
O explicație pe scurt a procesului Due Diligence se referă la organizațiile care practică prudența, prin evaluarea atentă a costurilor și riscurilor asociate, înainte de finalizarea tranzacțiilor.
Exemplele includ achiziționarea de proprietăți sau echipamente noi, implementarea de noi sisteme de informații comerciale, încheierea de parteneriate, investițiile etc.
Așadar, Due Diligence se poate traduce în acțiuni precum investigația, auditul sau analiza efectuate pentru a confirma sau a infirma faptele sau detaliile unei chestiuni examinate.
De exemplu, în lumea financiară,
Due Diligence necesită o examinare atentă a tuturor aspectelor financiare înainte de a începe o tranzacție propusă cu o altă parte.
De ce este atât de important procesul de Due Diligence?
Imaginează-ți că prin verificare afli anumite informații. Aceste informații sunt cele care constituie baza deciziilor pe care urmează să le iei. De exemplu, dacă iei masa în oraș, te uiți pe meniu înainte să dai o comandă, nu? De ce faci asta?
Din diverse motive. Poate că ai o alergie și te ferești de preparatele care conțin alergenii respectivi. Poate că nu ești tocmai decis asupra preparatului pe care vrei să îl consumi, iar consultarea listei te va ajuta să faci o alegere culinară inspirată.
Poate vrei să știi prețurile ca să îți poți calcula plata consumației.
Motive mai pot fi, bineînțeles, dar ideea e că verificarea meniului te va ajuta să iei o decizie și să elimini eventuale neplăceri sau riscuri precum o consumație cu un preț prea piperat, un ingredient care nu îți place în farfurie etc.
Aceeași situație e și în afaceri. Aplicarea Due Diligence îți oferă beneficii, chiar dacă lasă impresia că se consumă timp prețios cu examinările. O investigație sau o analiză potrivită te va scuti de multiple riscuri și posibile pierderi în viitor.
Dacă ai în plan o fuziune cu o companie, cel mai bine este să evaluezi compania respectivă din mai multe puncte de vedere (pasive, probleme, datorii, riscuri etc.) înainte de a trece la acțiune.
La fel vei proceda și cu achizițiile pe care dorești să le faci, cu oamenii pe care vrei să-i angajezi și așa mai departe.
E vorba despre a verifica și de a nu-ți asuma riscuri pe care le-ai putea evita.
Să fim serioși, tranzacțiile comerciale generează anumite griji și stres. Prudența rațională este binevenită în astfel de cazuri, iar evaluarea riscurilor și avantajelor este una oportună. Due Diligence este tocmai cercetarea necesară unei alegeri de succes.