Să facem prezentările: „Ad Infinitum”, dragii mei, este o extensie – dacă vreți – a revistei cultural-artistice „Vox Authors”, o continuare pe altă direcție a mișcării culturale pe care o întreprindem. O antologie apărută sub egida revistei și de care platforma culturală s-a îngrijit mai mult decât ne-am fi așteptat.
Primul volum al antologiei a fost dedicat poeților și iubitorilor de poezie, făcându-și apariția în mod surprinzător pentru scriitori, reușind astfel să servim nevoii de afirmare și remarcare a debutanților și a celor cu multe cărți în palmares, în egală măsură. Am fi vrut să realizăm acest lucru direct în revista Vox Authors, însă asta ar fi însemnat să dezechilibrăm raportul dintre publicistică și creație a autorilor, trezindu-ne cu rubrica „Creativitate” mai amplă ca niciodată.
Așadar, ne-am propus să realizăm o antologie prin care să ajutăm poeții întru conturarea unui renume, oferindu-le șansa de a se reprezenta atunci când e cazul și cu o carte îngrijită, lizibilă, frumoasă, unde prioritară este calitatea, nicicum cantitatea de autori cu creații înghesuite de dragul de a se lăuda antologii între ei (fără a face referire la nimeni și fără a dori vreo generalizare) că au purces la coordonarea unei opere de sute de pagini.
Personal vă mărturisesc că am creații proprii inserate în antologii pe care mi-a fost dificil să le (re)citesc, voluminoase, cu mulți scriitori înghesuiți, distrugându-li-se fotografiile reprezentative datorită unei tehnoredactări deficitare, toate acestea făcându-mă să mă simt sufocat de asemenea colecții care m-au… dezamăgit.
Înțelegând asta, totodată dorindu-mi doar să trag un mic semnal de alarmă, provocarea mi-a fost conceperea unei antologii care să fie citite, căci o carte necitită e o carte moartă. Cel de-al doilea volum Ad Infinitum – este o continuare neașteptată, neplanificată, dar venind valuri-valuri – scriitori interesați să publice, existând și prozatori, ne-am spus că e timpul să pregătim volumul al doilea, chit că ne aglomerăm concomitent cu vechile demersuri.
Expresia latină „Vox Authors” prin traducere înseamnă vocea autorilor, definind cât se poate de clar realizările demarate, cuvântul scriitorului însemnând literalmente și vocea sa, iar noi, așa cum am mai spus și-n alte rânduri (regăsite prin numerele revistei), suntem portavocea.
„Ad Infinitum”, trad. „la infinit” – de sine stătător – are o interpretare nemaipomenită, cuvântul scris și citit ia proporția unui cuvânt infinit, nemuritor, iar vocea autorilor la infinit devine o poveste aparte, o poveste a noastră – a tuturor celor care fac parte din revistă și din antologie, povestea unor creații care au combătut timpul și spațiul.
Nemurirea acestor voci este dată și de locurile de cinste în care sunt păstrate multe exemplare, în bibliotecile autorilor spre exemplu, dar și în giganticul internet – o importantă resursă documentară. Viziunea mea despre cum ar fi trebuit să arate o antologie era un mix dintre clasic și modern, dificil de implementat dacă nu există cunoștințe necesare în mediul digital, însă dacă nu aș fi simțit această necesitate conștientizată sau nu de către autori, nu m-aș fi gândit vreo clipă că ajung să concep chiar eu antologii sau să ajung etichetat nedorit ca fiind antolog.
Rezultatele au fost îmbucurătoare, simțindu-se diferența reală în rolul unor asemenea cărți. Admirabil este că suntem căutați întocmai pentru astfel de rezultate, indiferent de proiectele demarate la care doresc să adere cu o încredere inimaginabilă, pesemne înțelegându-se că de-a lungul vremii, numele proiectelor (sub care am stat uneori inocent de timizi) e mai puțin important comparativ cu activitatea noastră manifestată în mod transparent, onest cu privire la cultură și artă, dar și cu iubire.
Despre antologia de față, Ad Infinitum II, nici n-ar mai avea rost să pălăvrăgesc, vocea autorilor prezenți fiind suficientă pentru a vă forma singuri impresii cuvenite și fidele. Prezenți în acest florilegiu sunt puțin sub douăzeci de contemporani din întreaga Românie, dar și de peste oceane, onorând cititorii cu proză și poezie atent selectată care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, indiferent de sex, cu mențiunea că majoritatea textelor dau dovadă de maturitate scriitoricească, astfel încât veți experimenta exerciții spirituale, emoționale și intelectuale, veți tălmăci și răstălmăci rânduri aparte ori de câte ori aveți răgazul unui mic refugiu cultural.
Poeți prezenți în primul volum și-au arătat din nou interesul și sunt prezenți cu creație proaspătă în cel de-al doilea volum, precum remarcabilul domn Dan C. David sau elegantul domn Adrian Lăzărescu. Noi voci pline de căldură și iubire precum distinsul Adrian Mardan, Carmen-Claudia Moraru, Ana-Irina Drobot, Dana Staicu, Valer Popean, oameni cu poezia în suflet, dar și prozatori precum Simona Mihuțiu și Dorin Goagă.
Aspiranți la o biografie atent concepută alături de realizatorii unei opere biografice stufoase (în sensul bun) care au conștientizat că menirea lor, printre altele, e să scrie și nici n-ar avea cum altfel, actul de creație devenind o nevoie, un fel de a fi, au propus pentru această colecție teme care abordează iubirea, filosofia, umoristica pe alocuri, religia, dorul, natura umană, exteriorizări sufletești, dar și alte taine notabile care supune cititorul unei incursiuni extraordinare.