Gânduri inspiraționale

Gânduri inspiraționale

Gânduri inspiraționale despre viață, decizii, timp și oameni într-o paralelă emoțională cu piesele de pe tabla de șah.

Când scenariul e un joc de șah, iar cronometrul este pornit, personajele se angajează într-o goană nebună, într-o cursă pentru supraviețuire unde inteligența, dar și hazardul, dictat de un maestru păpușar din umbră, sunt esențiale.

Alb sau negru? Negru sau alb? Cine va ține la final sceptrul vieții și ce rol are singurul jucător?

Povestea este țesută cu abilitate, pas cu pas, în timp ce nisipul din clepsidră se scurge și, odată cu el, piesele cad secerate.

Raționalul și iraționalul par să se împletească devenind un întreg inseparabil.

Echilibrul reliefează o viață trăită pe fast forward, când cei care-și cântăresc deciziile sunt și cei care rămân în picioare. Se subliniază efemeritatea, dar și fragilitatea ființei umane, în timp ce conceptul de „soartă” este supus dezbaterii.

Este omul cel care-și făurește propriul destin sau fiecare respirație, acțiune, decizie și inclusiv lungimea firului vieții îi sunt stabilite și manevrate de o forță superioară?

Alături de personajele exponente ale pieselor de șah, omul se avântă în cursă fără ca inițial să își dea seama că povestea se scrie avându-l drept martor.

Firele narative, la început distincte, se întrepătrund și capătă sens, iar puzzle-ul se conturează tot mai bine cu fiecare pagină întoarsă.

Derularea acțiunii generează senzația de aleatoriu în timp ce sunt respectate însă anumite legi. Acest paradox creează teama, dar unde e soluția? Jocul se desfășoară oricum, cu voia sau fără voia pionilor, iar regii devin damnați pe tabla de șah.

Punctul de plecare nu este și cel care dictează destinația, din contră, necunoscutul, următoarea mutare și succesivitatea căderilor personajelor nu au un pattern.

Totul pare să se întâmple în funcție de dorința, creativitatea și strategia unui creier omnipotent și omniprezent în viața personajelor, iar câștigul este, la fel ca într-un joc de șah, unul temporar. Ai mai câștigat o mutare, dar te vei salva sau, contrar așteptărilor, te vei condamna?

Pe tabla vieții, avantajul constă în a fi tot ce poți să fii și a folosi și ultima sinapsă cu scopul de a înainta.

Bineînțeles, nu există posibilitatea întoarcerii sau a schimbării. Încă un pas, încă un fir de nisip, încă se mai aude ticăitul ceasului… unde se va sfârși?

Odată cu personajele, sunt curmate și aspirații, visuri, speranțe, lacrimi, sunt pierdute cuvinte încă nerostite și sentimente bine zăvorâte. Fiecare viață spulberată de o mutare mai elaborată se destramă cu tot ceea ce o compune. Nu e timp de gust amar, de tragedie, deoarece se efectuează deja o altă mișcare…

Joc conturat psihologic și acțiune alertă, la care se adaugă note de mister, fascinația necunoscutului și finalul ce cade ca o lovitură de teatru, neașteptat și năucitor.

Învingătorului îi este imposibil să-și savureze succesul când acesta îi este oferit și nu câștigat.

Strigătele mute ale pieselor împinse brutal de pe tabla de șah răsună pe fundalul unui nou început sau… al unui nou sfârșit.

Planul real fuzionează cu imaginarul și se naște astfel un realism magic în care supranaturalul devine firesc, iar omului i se creează senzația unui univers oniric și aceea a unui „va urma…”.

Citește mai multe texte din revista EVOX.

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top