Rolul inteligenței artificiale în mediul profesional

Rolul inteligenței artificiale în mediul profesional (AI Chatbot, Chat GPT, Bard – Gemini)

Descoperă care e rolul inteligenței artificiale în mediul profesional actual și află cum poți adopta acest tool în activitățile tale!

1950 este anul în care conceptul de AI a debutat, iar până în prezent, acest tip de inteligență nu pare să fie adoptat pentru utilizare în masă. (Nu pare sau nu chiar așa cum ne închipuim noi).

Inteligența artificială modernă a ajuns populară abia în ultimii ani, a avansat într-un ritm extrem de rapid datorită mediului optim, ajungând să fie dezvoltate tehnologii tot mai sofisticate.

Care este rolul inteligenței artificiale în mediul profesional?

Astfel, rolul inteligenței artificiale a devenit unul esențial în mediul profesional. Este folosită într-o varietate de domenii, precum cel medical, tehnologic, auto, inclusiv în industria divertismentului.

Totuși, dacă nu ești o persoană tocmai pasionată de inovații în tehnologie, e posibil să-ți vină mai greu a crede că și tu e posibil să fi utilizat, cel puțin o dată, un produs care are la bază inteligență artificială.

Inteligența artificială poate fi clasificată după două tipuri de funcționare:

Narrow AI – de regulă, fiind specializat într-un domeniu restrâns, îndeplinind o singură sarcină.

Strong AI – de regulă, conceput să îndeplinească mai multe sarcini simultan, simulând comportamentul uman.

Un alt mod de a înțelege AI-ul este prin categorisirea acestora, după cum urmează:

Deep Learning Systems – utilizează rețele neurale profunde pentru a învăța modul de a reprezenta date complexe, precum recunoașterea sunetului.

ANNs – utilizează rețele neurale artificiale inspirate de creierul uman pentru a învăța în mod automat cum să rezolve probleme variate, precum identificarea obiectelor din imagine.

Machine Learning Systems – sistem care învață în mod automat, din date și experiențe, însă fără a fi programat limitativ pentru a îndeplini sarcini.

Sisteme experte – capabile să utilizeze cunoștințele experților umani în domenii specifice, astfel încât să decidă modul în care remediază probleme.

Recent e posibil să fi auzit și tu de câteva dintre astfel de tipuri de inteligențe artificiale, odată cu mediatizarea AI Chatbot-urilor, Chat GPT sau Bard, în România.

Ca și știre, Google anunța în februarie 2024 actualizarea brandului, Bard devenind Gemini.

rolul inteligenței artificiale în mediul profesional

Așadar, fără a prezenta foarte tehnic ce este inteligența artificială și cum poate fi ea integrată, astfel încât să te susțină în mediul profesional, o să îți prezint câteva exemple.

Analiza avansată a datelor și interpretarea lor

În acest caz, opțiunile sunt multiple. AI-ul deține o bază de date și informații pe care le poți solicita, astfel încât să te inspire, să te informeze sau să te învețe. Similar unui motor de căutare personalizat după modul în care obișnuiești să soliciți date. Pe de altă parte, poți chestiona AI-ul să interpreteze date necunoscute ție sau volum mare de date care, în mod normal, ți-ar lua prea mult timp și alte resurse. Un exemplu este în mediul de afaceri unde datele despre clienți sunt valoroase pentru a contura o strategie eficientă de vânzare.

Suport decizional

Pe baza datelor antrenate sau interogate, AI-ul îți poate prezenta posibile scenarii și opțiuni care se pot transforma în decizii finale. Spre exemplu, dacă sunt stabilite valori de randament desemnate ca alerte, depășirea acestor marje poate fi prevăzută și, în baza informațiilor interpretate de AI, vei putea lua decizii corecte. Cu alte cuvinte, poți înțelege de ce a scăzut productivitatea, respectiv cum poți optimiza costurile, toate acestea – luând decizii din timp, în mod eficient.

Automatizarea activităților repetitive

Este posibilă în momentul în care, cu sau fără baza utilizării AI-ului în contextele de mai sus, există date și informații precise, transpuse în scenarii posibile, prevăzute. Dacă în cazul suportului decizional era esențială validarea unei decizii din partea unui om, în cazul de față se vor stabilii variabile și condiții pe baza cărora AI-ul va executa sarcini repetitive, fără intervenția umană. Un exemplu prin care poți înțelege foarte simplu este acela când pornești calculatorul pentru a munci. Pentru a face asta, în mod normal, ai nevoie de a apăsa butonul de pornire, deschiderea programului / browser-ului. Sunt 2 sarcini simple care se repetă mereu. Ele pot fi programate ca să se îndeplinească fără interacțiunea ta!

Ți-am prezentat aceste concepte cât să înțelegi esența acestor tehnologii: îți pot ușura viața în mediul profesional.

Rolul inteligenței artificiale în mediul profesional îți ușurează viața

rolul inteligenței artificiale în mediul profesional

Acum, e lesne de înțeles că nu toți muncesc de la birou, în corporații sau în IT. Astfel că aparent îți este greu să-ți imaginezi cum ai putea să adopți acest tool în viața ta profesională.

Chiar și cu un AI Chatbot, precum Gemini sau Chat GPT poți să îți ușurezi sarcinile.

Să presupunem că lucrezi la un supermaket. Și întâmpini pentru prima dată o problemă pe care probabil doar șeful de magazin o știe rezolva.

Ai șanse mai mari să primești soluții dacă interoghezi vocal aplicația de pe telefon. (Decât să pierzi timp, așteptând să vină managerul).

Sau ai de făcut un tabel, iar cunoștințele tale în Word sunt puține. Colac peste pupăză, licența acestuia a expirat și nu mai funcționează. AI Chatbot-urile te ajută.

Vrei o mărire de salariu și nu știi cum să o propui? Ai Chatbot-urile te ajută!

Doar cere-i concret – exact ce ai nevoie!

Sper ca acest articol să te ajute măcar la o inițiere basic în utilizarea inteligenței artificiale! Îți doresc mult spor la a fi productiv!

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top