biblioteci atipice - Biblioburro

Cele mai atipice biblioteci

Când spunem bibliotecă, nu ne gândim la modele de biblioteci atipice, ci automat ne vin în minte exemple precum… Biblioteca din Alexandria. Te gândești că urmează şi alte biblioteci după model atenian, clădiri istorice, construcţii măreţe cu o arhitectură uimitoare.

Adevărate centre culturale, cu decoraţiuni impresionante şi interioare preţioase, bibliotecile au avut dintotdeauna un rol deosebit de important în viaţa comunităţii.

E suficient să ne ducem cu gândul la Biblioteca San Lorenzo de El Escorial din Spania, cu ale sale podele din marmură şi frescele decorative realizate de pictorul renascentist Pellegrino Tibaldi, ca să ne dăm seama de însemnătatea şi grandiozitatea bibliotecii de-a lungul timpului şi până în zilele noastre.

Marile biblioteci ale lumii sunt considerate bijuterii arhitectonice care adăpostesc comori nepreţuite – cărţile. Acestea sunt vizitate anual de milioane de turişti, nu doar pentru studiul volumelor rare, ci şi pentru istoria lor, pentru picturile, sculpturile, designul interior.

Biblioburro (Măgăruşul bibliotecar), Columbia

Astăzi însă, nu ne vom axa pe bibliotecile grandioase, ci pe cele neconvenţionale. În continuare, iată câteva dintre bibliotecile atipice ale mapamondului.

Profesorul Luis Soriano şi-a pus în practică ideea de a crea o bibliotecă mobilă într-unul din satele columbiene, pentru a facilita accesul la cărţi, populaţiei din mediul rural. Dispuse pe câte două rafturi din lemn, cărţile sunt transportate pe ulițele satului, de către doi măgăruşi, stârnind zâmbete, dar şi interes faţă de cărţi. Profesorul petrece aproximativ patru ore pe zi plimbându-se cu biblioteca mobilă.

Long Room (Camera Lungă) – Biblioteca Colegiului Trinity din Irlanda

Cea mai veche universitate din Irlanda găzduieşte şi cea mai mare bibliotecă a ţării. Cele mai vechi şi rare volume sunt păstrate în Camera lungă – aceasta este cea mai mare încăpere dedicată cărţilor, din lume. Camera lungă a ajuns în lumina reflectoarelor după ce s-a aflat că a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru Arhivele Jedi, în filmul Star Wars.

Biblioteca Sandro Penna, Italia

Nu, nu este vorba despre o navă spaţială extraterestră. Este de fapt… o construcţie inspirată de o gumă de mestecat. Mare, roz, dulce şi ideală pentru baloane. Biblioteca îi poartă numele poetului italian, Sandro Penna, iar arhitectul care a proiectat-o este Italo Rota. Specială este sticla roz din care sunt alcătuiţi pereţii şi care, pe timpul zilei permite lumina solară, iar pe timp de noapte creează o luminozitate aparte interiorului.

Cămila Bibliotecă – Kenya

Dacă vă gândeaţi că măgăruşul columbian este singurul cărăuş de cărţi neconvenţional, înseamnă că nu aţi auzit încă de cămilele kenyene. Caravana-bibliotecă le asigură lectura comunităţilor nomade din deşertul kenyan. Dotate cu diverse cărţi, cămilele facilitează accesul la literatură, implicit la educaţie şi informaţie pentru acel segment de populaţie ce prezintă tot mai mult nevoia de alfabetizare.

Biblioteca Vasconcelos, Mexic

O adevărată mega-bibliotecă, un rai pentru iubitorii de lectură şi un aspect ce te duce cu gândul la pelicula cinematografică Matrix. Cărţile sunt dispuse pe rafturi suspendate din cristal, prinse în fitinguri de oţel. Biblioteca este înconjurată de o superbă grădină botanică, iar per ansamblu este un mix de ultra modern, vechi şi natural.

Biblioteca Nassau, Bahamas

Această clădire datează din anul 1700 şi destinaţia sa iniţială nu a avut nicio legătură cu literatura. De fapt, era o închisoare de maximă securitate pentru criminali. Construcţia s-a transformat în bibliotecă la mai bine de un secol după finalizarea ei, iar forma sa octogonală s-a dovedit ideală pentru găzduirea cărţilor.

În ţara noastră  se sărbătoreşte anual Ziua Bibliotecarului din România la data de 23 aprilie. Cu această ocazie, evenimentele literare se ţin lanţ, iar cărţile şi, implicit, bibliotecile sunt în lumina reflectoarelor. Vă invit, așadar, la lectură şi la alegerea de volume care să vă motiveze şi să vă creeze pasiunea de a citi.

Scris și publicat de Mara Mădălina pentru publicațiile Bibliocarti & Vox Authors (2020-2023), publicații sub egida lui Roberto Kuzmanovic

Sursă foto: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Biblioburro#/media/File:Biblioburro.jpg

Distribuie gratuit prietenilor informație interesantă și de interes pentru a-i ajuta și urmărește-ne pe rețelele de socializare ca să rămâi la curent!

Servicii de publicitate - Reclama ta aici
Shopping Cart
Scroll to Top